Dziś zapraszam Was na pyszne, delikatne pomarańczowe muffinki z krówką. Szybkie w przygotowaniu, idealne na słodką chwilę wytchnienia przed świątecznymi przygotowaniami. Muffinki możecie też przygotować na świąteczny stół. Będą smakować zarówno małym, jak i dużym domownikom czy gościom. Spróbujcie 🙂
Moi drodzy,
z okazji zbliżających się Świąt chciałabym życzyć Wam
zdrowia, szczęścia i pomyślności.
Niech te Święta będą pełne radości i ciepła rodzinnego.
Jak złożyć słodkie i oryginalne życzenia świąteczne?
Ja częstuje rodzinę i znajomych pysznymi krówkami z własnoręcznie zaprojektowaną świąteczną etykietą 🙂
Szukając oryginalnego prezentu lub formy reklamy zachęcam Was do zapoznania się z ofertą
http://www.krowki-reklamowe.biz.pl/
Składniki: (na 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki (temperatura pokojowa)
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 6 krówek*
- cukier puder do oprószenia muffinek
* U mnie z własnoręcznie zaprojektowaną świąteczną etykietą. Takie krówki możecie nabyć na stronie http://www.krowki-reklamowe.biz.pl/
(o krówkach pisałam Wam już tutaj)
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i startą skórką z pomarańczy (na drobnych oczkach, trę bezpośrednio do miski). Składniki mieszamy drewnianą łyżką. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy obie miski (do suchych dodajemy mokre) i mieszamy całość łyżką tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy około 1 łyżki masy, następnie pół krówki i resztę masy. Masa powinna sięgać do około 3/4 wysokości babeczek. Muffinki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie dół).
Po przestudzeniu muffinki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
pyszne muffinki 🙂
Dziękuję 🙂