Polędwiczki z kurczaka z warzywami – obiad z piekarnika Delikatne i pyszne polędwiczki, dużo warzyw… Dla mnie obiad idealny. Prosty do przygotowania i niebywale pyszny. Obiad dla całej rodziny. Do takich polędwiczek idealnie pasują małe korniszonki koktajlowe i sos czosnkowy. My uwielbiamy takie połączenia.
Polędwiczki z kurczaka zamarynowałam w jogurtowym dressingu z ziołami Kuhne (Polecam! Idealny do marynat, sałatek lub maczania domowych chipsów czy też pieczonych ziemniaków). Wzbogaciłam całość prostym zestawem przypraw. Dzięki temu polędwiczki są naprawdę delikatne i śmiało można je podać dzieciom. Dodatkowo całość pieczona jest w rękawie do pieczenia, co sprawia, że mięso wychodzi naprawdę soczyste.
Spróbujcie, polecam! Prosty i niedrogi obiad dla całej rodziny.
Delikatne polędwiczki z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie. Proste i pyszne danie dla całej rodziny.
Składniki:
- około 700 g polędwiczek z kurczaka
- 2 opakowania ulubionych warzyw na patelnię
- 4 łyżki dressingu jogurtowego z ziołami Kuhne
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- mała szczypta soli
- opcjonalnie ulubione zioła do posypania warzyw
Do podania:
- korniszony koktajlowe Kuhne
- sos czosnkowy
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy składniki marynaty: dresing jogurtowy, pieprz, sól, przyprawę do gyrosa i słodką czerwoną paprykę.
Do miski przekładamy polędwiczki z kurczaka. Dodajemy naszą marynatę. Całość dokładnie mieszamy ręką tak by pokryć kawałki kurczaka naszą marynatą. Miskę z mięsem wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg).
Warzywa na patelnię wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy na nich nasze marynowane polędwiczki z kurczaka. Związujemy rękaw do pieczenia z dwóch stron. W rękawie robimy kilka dziurek patyczkiem do szaszłyków. Uwaga! Układamy całość na blaszce do pieczenia.
Wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowa półka) i pieczemy około 55 minut (ja pod koniec na 8-10 minut włączam termoobieg, ale nie jest to konieczne).
Następnie rozcinamy nasz rękaw, zostawiamy na chwilę i podajemy na talerzach lub przekładamy na blaszkę (każdy nałoży sobie porcje, to też dobry sposób by danie było cały czas ciepłe jeśli nie podajemy całej porcji od razu – blaszkę zostawiamy w minimalnie nagrzanym piekarniku).
Tak przygotowany obiad najlepiej smakuje w towarzystwie koktajlowych korniszonów i sosu czosnkowego. Można też całość przed podaniem oprószyć dodatkowo ulubioną mieszanką ziół.
Smacznego