Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce (1)Dziś zapraszam Was na przepis na polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce. Tak przygotowane polędwiczki są domową wersją popularnego fast food’a. Idealnie smakują z frytkami i zestawem surówek. Możecie je również pokroić i dodać do sałatki. Wspaniałe do obiadu, jak i na przyjęcie. U mnie takie polędwiczki cieszą się niezwykłą popularnością. Polędwiczki z kurczaka często też przygotowuje w zdrowszej wersji – w piekarniku lub na patelni grillowej. Warto spróbować obu wariantów. Rodzina lub goście na pewno będą zadowoleni. Mięso jest po prostu pyszne. Polecam 🙂

Składniki: (na 6 sztuk)

  • 6 polędwiczek z kurczaka (u mnie mniejsze i większe)
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 jajko M
  • mleko (u mnie 2%)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki suszonego chili*
  • olej do smażenia

*jeśli nie lubicie pikantnych mięs możecie pominąć chili

Przygotowanie:

Polędwiczki wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, suszone chili i oliwa z oliwek). Ruszamy workiem, aby marynata pokryła mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Do jednej miski wsypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy.

W drugiej misce również umieszczamy mąki w takich samych proporcjach. Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka.

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce (2)Następnie powoli dolewamy mleko. Mieszamy, aż uzyskamy jednolite gęste ciasto (gęstsze od ciasta naleśnikowego).

Polędwiczki z kurczaka maczamy najpierw w naszym cieście, a następnie w mieszance mąk. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju (olej powinien zakrywać polędwiczki do połowy).

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce (3)

Smacznego

 

 

4 comments

Dodaj komentarz