Dziś zapraszam Was na przepis na polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce. Tak przygotowane polędwiczki są domową wersją popularnego fast food’a. Idealnie smakują z frytkami i zestawem surówek. Możecie je również pokroić i dodać do sałatki. Wspaniałe do obiadu, jak i na przyjęcie. U mnie takie polędwiczki cieszą się niezwykłą popularnością. Polędwiczki z kurczaka często też przygotowuje w zdrowszej wersji – w piekarniku lub na patelni grillowej. Warto spróbować obu wariantów. Rodzina lub goście na pewno będą zadowoleni. Mięso jest po prostu pyszne. Polecam 🙂
Składniki: (na 6 sztuk)
- 6 polędwiczek z kurczaka (u mnie mniejsze i większe)
- 8 łyżek mąki kukurydzianej
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 jajko M
- mleko (u mnie 2%)
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- odrobina oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki suszonego chili*
- olej do smażenia
*jeśli nie lubicie pikantnych mięs możecie pominąć chili
Przygotowanie:
Polędwiczki wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, suszone chili i oliwa z oliwek). Ruszamy workiem, aby marynata pokryła mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Do jednej miski wsypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy.
W drugiej misce również umieszczamy mąki w takich samych proporcjach. Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka.
Następnie powoli dolewamy mleko. Mieszamy, aż uzyskamy jednolite gęste ciasto (gęstsze od ciasta naleśnikowego).
Polędwiczki z kurczaka maczamy najpierw w naszym cieście, a następnie w mieszance mąk. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju (olej powinien zakrywać polędwiczki do połowy).
Smacznego
i już mam ochotę na taki obiad;)
Jest pyszny 🙂 polecam 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
I takie też są 🙂 Polecam 🙂