Stragany są pełne pysznych warzyw i owoców. To najlepszy czas na… domowe przetwory. Dlatego dziś polecam Was książkę, w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów. „Wielka księga słoików” Jennifer MacKenzie, to zbiór ponad 250 inspiracji na smaczne i zdrowe przetwory z warzyw i owoców oraz przepisy na pasty i sosy. Wspaniała skarbnica wiedzy, którą warto mieć na swojej kuchennej półce.
Oprócz przepisów w książce znajdzie również podstawowe informacje na temat sprzętu przydatnego bądź niezbędnego do robienia przetworów oraz najróżniejsze wskazówki, które będą pomocne podczas robienia zakupów i przygotowywania poszczególnych składników.
W książce znajdziecie wiele ciekawych przepisów, które podzielono na poszczególne działy:
- Przetwory z warzyw
- Przetwory z owoców
- Sosy chili, salsa i inne
- Sosy czatnej
- Relisze i tapenady
- Podróże po świecie. Przetwory i sosy marynowane z całego świata
Autorka dzieli się z nami przepisami m.in. na: klasyczne ogórki konserwowe z koprem, słodko-kwaśną zieloną fasolkę, korzenne młode buraczki, klasyczną kapustę kiszoną, paprykowe krążki marynowane na ostro, cukinię marynowaną w curry, marynowane czereśnie, korzenne śliwki, sos czatnej z mango i bananów, słodko-korzenny pomidorowy sos czatnej i wiele innych.
Przepisy są napisane w sposób czytelny. Znajdziemy wśród nich przetwory tradycyjne, jak i te mniej typowe na naszych polskich stołach. Dlatego uważam, że książka ta jest idealna zarówno dla początkujących, jak i dla tych którzy od lat przygotowują domowe przetwory – warto wzbogacić swoją wiedzę i zaskoczyć bliskich czymś nowym. Polecam!
„Wielka księga słoików”
Objętość: 326 stron
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Wydawnictwo: Laurum