Śniadanie na start – płatki jęczmienne z makiem i zdrowymi dodatkami. Uwielbiam zacząć, a czasem nawet kończyć dzień taką pyszną i pożywną miseczką. Wierzch zwieńczyłam naturalnie słodkim bananem, pokruszonymi płatkami migdałowymi i sosem daktylowym. Spróbujcie. Szybko, pożywnie i niezwykle pysznie. Miłego dnia 🙂
Składniki: (na 1 porcję)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 – 3/4 szklanki płatków jęczmiennych wyborowych (u mnie Młyny Stoisław)*
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka niebieskiego maku
- 1/2 banana
- szczypta pokruszonych płatków migdałowych
- około 1 łyżeczki suszonego berberysu
- sos daktylowy
*ilość płatków zależy od indywidualnych upodobań co do gęstości
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki jęczmienne u mnie niespełna 3/4 szklanki, bo wolę gęste płatki), dodajemy łyżkę maku i miód do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając (około 3-4 minuty).
Tak przygotowane płatki jęczmienne z makiem przekładamy do miseczki. Na wierzch układamy pokrojone plasterki banana, posypujemy go berberysem i pokruszonymi płatkami migdałowymi, a całość polewamy delikatnie sosem daktylowym.
Do przygotowania śniadania użyłam płatków jęczmiennych z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Fajne te owsianki, pyszne
Dziękuję 🙂
Jak ja bardzo lubię mak. Super się te płatki prezentują. A te malutkie ziarnka maku na pewno dodają pysznego smaczku. Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂
Dziękuję i ja również pozdrawiam 🙂
Bardzo prosty i smaczny pomysł na pożywne śniadanie 🙂
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam 🙂