Placuszki z ryżu podane na słodko Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne placuszki z ryżu podane na słodko. Tak, tak dobrze czytacie. Tym razem nie są to ryżowe kotlety z sosem. Tu mamy pyszne, słodkie i sycące placki z ryżu, które z powodzeniem możecie podać na śniadanie lub obiad. Placuszki naprawdę sycą. Ich głównym składnikiem jest ugotowany ryż. To też wspaniały pomysł na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego 🙂
Placuszki z ryżu polecam podawać z cukrem pudrem i porcją świeżych owoców. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a smakiem zachwycą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Spróbujcie.
Składniki:
- 100 g ugotowanego ryżu – użyłam ryż basmati Karoon
- 150 g naturalnego jogurtu
- 1 pełna łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki sodu (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeśli nie używacie sody)
- 2 jajka
- olej do smażenia placuszków
- cukier puder do podania + ulubione owoce
Przygotowanie:
Do miski przekładamy wcześniej ugotowany ryż (ryż powinien być zimny). Wbijamy dwa jajka i dodajemy jogurt, mieszamy dokładnie składniki.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i sodą (lub samym proszkiem) i oba rodzaje cukru. Mieszamy składniki.
Rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoto z obu stron (porcje masy wykładamy np. łyżką i lekko spłaszczamy na patelni). Jeśli zrobicie grubsze placuszki należy je dłużej obsmażać, aby nie były surowe w środku.
Placuszki z ryżu podajemy oprószone cukrem pudrem (można go wymieszać z niewielką ilością cukru wanilinowego) i ulubionymi owocami.
Smacznego
Ależ te zdjęcia kuszą
😀
rewelacyjny przepis na pewno spróbuję 🙂
Polecam 😀
Rewelacja
🙂
Wypróbowane. Zamiast jigurtu śmietana 12tka.ryz jaśminowy trochę rozgotowany. Zagoszczą w menu na pewno, coś pryszneeeegoooo ?
Cieszę się, że smakowały 🙂
Ile sztuk wychodzi?
Pani Ewelino, niestety nie pamiętam. Ilość też zależy od wielkości placuszków.