Uwielbiam takie śniadania. Delikatne, szybkie i łatwe w wykonaniu placuszki skąpane w daktylowym sosie. Nic tylko jeść i… z radością „budzić się do życia”. Miłego dnia. Zapowiada się kolejny gorący i intensywny dzień. Zostawiam Was z przepisem na pyszne placuszki z płatkami owsianymi na owocowym jogurcie. Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na 1 porcję)
- 1 jogurt owocowy 150 g (u mnie truskawkowo-rabarbarowy)
- 3 łyżki płatków owsianych górskich ekstra (u mnie Młyny Stoisław)
- 4 łyżki mąki (u mnie koszalińska Młyny Stoisław)
- 1 małe jajko
- syrop daktylowy do polania placuszków
Przygotowanie:
Do miski przekładam cały jogurt owocowy, wbijam jajko (małe) i dokładni całość mieszam np. łyżką lub widelcem.
Następnie dodaję płatki owsiane górskie i mąkę, znów mieszam.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie olej kokosowy około 1 łyżeczki), zmniejszamy płomień na minimalny i smażymy placuszki na złoto z obu stron (1 łyżka = 1 placek). Placuszki obracamy ostrożnie, bo są delikatne.
Placuszki podajemy skąpane w syropie daktylowy. Jeśli go nie posiadacie możecie je podać same, oprószyć cukrem pudrem lub podać z innymi dodatkami.
Do przygotowania placuszków wykorzystałam płatki owsiane górskie ekstra i mąkę koszalińską z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami.
Smacznego
razem z moim synkiem uwielbiamy takie śniadania
Ja i moje szkraby również 🙂
Sama robię podobne 🙂 Bardzo je lubię. Też zawsze takie malutkie. Pozdrawiam!
Są pyszne 🙂