Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki z płatkami kukurydzianymi (na maślance). Uwielbiamy zacząć dzień od takich placuszków lub po prostu miseczki mleka z klasycznymi płatkami Corn Flakes Lubella. Szybko, smacznie i mamy energię na początek dnia 🙂 Polecam i Wam.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- niepełna (u mnie 4/5) szklanka maślanki
- około 1/2 szklanki płatków Corn Flakes klasycznych Lubella+ do podania
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 jajko M
- syrop daktylowy do polania po wierzchu każdej porcji
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy maślankę i wbijamy jajko, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane.
Placuszki smażymy na małej ilości oleju kokosowego (na niedużym ogniu) z obu stron na złoto. Podajemy posypane płatkami i polane syropem daktylowym.
Smacznego
Łatwe i wygląda naprawdę ciekawie 😉
Dziękuję 🙂