Uwielbiam placuszki z kaszy manny. A najbardziej mnie cieszy, że moje pociechy równie mocno za nimi przepadają. Dlatego ta wersja tak często pojawia się u nas na śniadanie. Dziś polecam Wam przepis na placuszki z kaszy manny ze skórką pomarańczową (na oleju kokosowym). Spróbujcie. Idealna dla dużych, jak i małych łasuchów. Mój synek łapie placuszka w rączkę i gryzie ze smakiem 😉
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Składniki: (na 3 porcje)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanki kaszy manny (u mnie Młyny Stoisław)*
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego + odrobina do smażenia
- mała szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy kaszę manną, wbijamy jajko, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, olej kokosowy (1 łyżkę, na wpół-płynny) i małą szczyptę soli. Następnie dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji śmietany. Jeśli nasze ciasto na placki jest zbyt rzadkie warto dodać kaszy (dodajemy powoli i mieszamy sprawdzając konsystencję ciasta). Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, chwilę mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Zmniejszamy płomień na minimalny. Smażymy placuszki (1 łyżka ciasta) na złoto z obu stron (placuszki powinny się dać łatwo przewracać na drugą stronę).
Placuszki podajemy same lub z dodatkami np. cukrem pudrem i posypką owocową.
Do przygotowania placuszków wykorzystałam kaszę manną z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
robię je, chętnie ze śliwkową konfiturą:)
W takim zestawieniu też muszą smakować wspaniale 🙂
Apetyczne.
Dziękuję 🙂
smakowite placuszki. mniam. pozdrawiam ciepło!
Dziękuję. Również pozdrawiam 🙂