Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem

Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem (3)Uwielbiam placki i placuszki. W większości przypadków jadam je na śniadanie w wersji na słodko. Dziś jednak postanowiłam upiec sobie zgoła odmienną i o wiele zdrowszą wersję placków. Zapraszam Was na pyszne Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem. Są naprawdę pyszne. Tak pyszne, że mój mały synek zjadł mi połowę porcji i musiałam dorabiać więcej 😉 Chyba nie ma większego komplementu niż jego „mniam mniam”. Placuszki powstały pod wpływem chwili (kaszę gotowałam do sałatki) i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole (nie tylko w formie śniadania).

Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem (1)

Składniki: (na 1 porcję – 5 placuszków)

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie należy jej przegotować).

Do miski wbijamy jajko, dodajemy ser (u mnie typ „pacynka”), posikany koperek, mąkę i 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (najlepiej jeszcze lekko ciepłej). Całość dokładnie łączymy przy pomocy widelca.

Naszą masę na placuszki doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, próbujemy.

Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, zmniejszamy płomień i łyżką stołową wykładamy masę (1 łyżka, to jeden placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto.

Podajemy od razu posypane odrobiną koperku (ten krok można pominąć, osobiście bardzo lubię dużą ilość koperku w daniach).

Smacznego

Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem (4)

Do przygotowania placuszków użyłam kaszy jęczmiennej perłowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpracahttp://www.mlynystoislaw.pl/

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi