Placuszki z jabłkiem na maślance Pyszne i proste w przygotowaniu placuszki z dodatkiem startego jabłka. Idealne na śniadanie dla dzieci lub dorosłych. Takie placuszki możecie podać same bez dodatków (jak dziś u mnie) lub z dodatkiem miodu czy syropu klonowego. Spróbujcie.
Składniki:
- 200 ml naturalnej maślanki
- 3/4 szklanki mąki pszennej – użyłam TOTA
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 jabłko
- 1 jajko klasy M
- szczypta cynamonu
- niewielka ilość oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, wlewamy maślankę i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy składniki ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy cynamon i starte na tarce (duże oczka) jabłko. Mieszamy.
Smażymy placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni.
Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego