Placuszki z jabłkiem na maślance

Placuszki z jabłkiem na maślance Pyszne i proste w przygotowaniu placuszki z dodatkiem startego jabłka. Idealne na śniadanie dla dzieci lub dorosłych. Takie placuszki możecie podać same bez dodatków (jak dziś u mnie) lub z dodatkiem miodu czy syropu klonowego. Spróbujcie.

Składniki:

  • 200 ml naturalnej maślanki
  • 3/4 szklanki mąki pszennej – użyłam TOTA
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 jabłko
  • 1 jajko klasy M
  • szczypta cynamonu
  • niewielka ilość oleju

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, wlewamy maślankę i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy składniki ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy cynamon i starte na tarce (duże oczka) jabłko. Mieszamy.

Smażymy placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni.

Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz