Dziś zapraszam Was na placuszki na mleku kokosowym podane z karmelizowanymi orzechami. Szybkie, proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie (choć i nie tylko). Spróbujcie. Placuszki nie są zbyt słodkie, dlatego można je spokojnie podawać z ulubionym sosem (u mnie dziś wiśniowy). Spróbujcie. Miłego dnia 🙂
Polecam Wam przyprawy (i inne produkty jak np. bakalie) Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowania). Używam ich już bardzo długo i zdecydowanie Wam je polecam ?
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 3/4 lub ciut więcej mleka kokosowego (użyłam takiego jak w tym przepisie)
- 2 łyżeczki cukru kokosowego Skworcu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia (znajdziecie go również na tej stronie)
Propozycja podania:
- orzeszki arachidowe ziemne w karmelu Skworcu
- ulubiony sos – u mnie wiśniowy
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajko, dodajemy cukier kokosowy, łyżeczkę oleju kokosowego i wlewamy mleko – najpierw około 3/4 szklanki. Dokładnie mieszamy. Na patelni (u mnie z rozgrzanym olejem kokosowym) wykładamy łyżkę masy. Na tym etapie jeśli uznacie, że masa jest za gęsta możecie dolać odrobinę mleka (wymieszać), ja dziś smażyłam cieńsze placuszki i dolałam ciut więcej mleka (masa gęstsza niż na naleśniki). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na mniejszym ogniu.
Podajemy polane ulubionym sosem – u mnie wiśniowy i posypane rozdrobnionymi orzeszkami w karmelu.
Smacznego
Uwielbiam różnego rodzaju placuszki 🙂
😀
Wyglądają obłędnie
Dziękuję 😀
Pyszne placki:)
Dziękuję 😀
Kokos, wiśnie i orzechy – boskie połączenie! Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek 🙂
😀 Ja również dziękuję za wspólną zabawę 🙂