Placuszki na maślance z syropem truskawkowym

Placuszki na maślance z syropem truskawkowym Lubicie placuszki? My uwielbiamy. Kiedyś przygotowywałam je praktycznie codziennie, teraz najczęściej robię to w weekendy. Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki na maślance polane syropem truskawkowym. Jak dla mnie coś cudownego. Nie ma jak usiąść spokojnie przy filiżance ulubionej herbaty z aromatyczną cytryną i zjeść takie pyszne placuszki. Polecam i Wam.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 7-8 łyżek (z górką) mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego – nabyłam w Kuchnie Świata
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (u mnie klasy m)
  • odrobina oleju lub masła do wysmarowania patelni – użyłam masła Ghee Kuchnie Świata

Do podania:

Przygotowanie:

Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy oba rodzaje cukru i wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę (najpierw 6-7 łyżek z górką wraz z proszkiem do pieczenia). Mieszamy dokładnie składniki. Masa ma być jednolita i mieć gęstość śmietany. Jeśli tak nie jest dodajemy mąkę.

Delikatnie natłuszczamy patelnię i smażymy placki (na mniejszym ogniu) z obu stron. Jedna łyżka, to jeden placuszek.

Placuszki podajemy z sosem truskawkowym.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi