Placuszki na maślance z syropem truskawkowym Lubicie placuszki? My uwielbiamy. Kiedyś przygotowywałam je praktycznie codziennie, teraz najczęściej robię to w weekendy. Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki na maślance polane syropem truskawkowym. Jak dla mnie coś cudownego. Nie ma jak usiąść spokojnie przy filiżance ulubionej herbaty z aromatyczną cytryną i zjeść takie pyszne placuszki. Polecam i Wam.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 7-8 łyżek (z górką) mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego – nabyłam w Kuchnie Świata
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (u mnie klasy m)
- odrobina oleju lub masła do wysmarowania patelni – użyłam masła Ghee Kuchnie Świata
Do podania:
- syrop truskawkowy z Kuchnie Świata
Przygotowanie:
Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy oba rodzaje cukru i wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę (najpierw 6-7 łyżek z górką wraz z proszkiem do pieczenia). Mieszamy dokładnie składniki. Masa ma być jednolita i mieć gęstość śmietany. Jeśli tak nie jest dodajemy mąkę.
Delikatnie natłuszczamy patelnię i smażymy placki (na mniejszym ogniu) z obu stron. Jedna łyżka, to jeden placuszek.
Placuszki podajemy z sosem truskawkowym.
Smacznego
Pyszne placuszki 🙂
Dziękuję i polecam 😀