Placuszki jogurtowe na mące ryżowej. Puszyste i zdrowe śniadanie.

Placuszki jogurtowe na mące ryżowej. Puszyste i zdrowe śniadanie. (1)

Uwielbiam smażyć rano placuszki. Nie ma nic piękniejszego niż widok małych rączek moich dzieci, które z uśmiechem na ustach jedzą śniadanko przygotowane przez mamę. Dziś przygotowałam zdrowszą wersję naszych ulubionych jogurtowych placuszków. Przygotowałam je na mące ryżowej. Spróbujcie. Placuszki wyszły pyszne i puszyste. Do tego kilka czereśni z naszego drzewa i… Aż chciało się jeść i jeść…

Przepis dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Zachęcam i Was do udziału.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (u mnie ze sklepu eSłoneczko)
  • 180 g naturalnego jogurtu (nie może być zbyt rzadki)
  • 1 jajko L
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta sody
  • około 11/3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przekładamy jogurt naturalny, wsypujemy mąkę ryżową, cukier, szczyptę sody i wbijamy jajko, całość mieszamy np. widelcem. Następie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i mleko (około 3 łyżki, mleko ma na celu rozrzedzić naszą masę, ilość będzie zależna od użytego jogurtu. Po nałożeniu na patelnię masa nie powinna rozlewać się zbytnio na boki).

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego nakładamy po łyżce masy (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto.

Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie cukier puder i czereśnie.

Placuszki jogurtowe na mące ryżowej. Puszyste i zdrowe śniadanie. (2)Placuszki jogurtowe na mące ryżowej. Puszyste i zdrowe śniadanie.

Smacznego

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook zdjęcie. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz