Placki ziemniaczane z cukinią Proste, pyszne placki idealne na obiad. Możecie je podać same, w towarzystwie sosów mięsnych lub prostego sosu czosnkowego. Przygotowanie takich placków ziemniaczanych z cukinią zajmie Wam dosłownie chwilę. Cukinia fajnie wzbogaca smak placków. Do tego cebula i ząbek czosnku… Po prostu spróbujcie 🙂
Te i inne placki najczęściej smażę na klarowanym maśle. Dzięki temu są jeszcze lepsze i tak przyjemnie chrupkie. Masła nie trzeba używać dużo, a co za tym idzie placki nie są zbyt tłuste.
Składniki:
- 85 g cukinii*
- 540 g ziemniaków*
- 2 małe jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonej bazylii
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- do smażenia masło klarowane Sertop
*waga po obraniu
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i cukinię kroimy na mniejsze części, a następnie przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrany ząbek czosnku. Miksujemy („blendujemy”) do uzyskania konsystencji widocznej na zdjęciu poniżej (gładka masa).
Następnie całość przekładamy na sitko. Umieszczamy je nad miską i zostawiamy do odcieknięcia (pod koniec lekko dociskam masę). Kiedy całość odcieknie ostrożnie zlewamy sok, ale tak by nie wylać osadzonej na dnie miski skrobi z ziemniaków. Przekładamy do niej masę, całość posypujemy mąką i dodajemy suszoną bazylię, świeżo mielony pieprz (u mnie około 3-4 przekręcenia młynka) i sól (podobna ilość). Wbijamy dwa jajka.
Na patelni rozpuszczamy masło i nakładamy łyżką masę tworząc placuszki. Smażymy z obu stron na złoto (średni płomień).
Tak przygotowane placki ziemniaczane z cukinią podajemy same, jako dodatek do sosów mięsnych lub prostego sosu czosnkowego (jak ten ze zdjęcia) itp.
Smacznego