Placek bananowy z jagodami w żelu – śniadanie

Placek bananowy z jagodami w żelu – śniadanie. Dzień dobry moi drodzy, jak samopoczucia i brzuszki po świętach? 🙂 Ja dziś polecam Wam ciut lżejsze śniadanie. Pyszny i prosty w przygotowaniu placek bananowy z jagodami w żelu. Oczywiście dodatki z jakimi podacie ten placek mogą być inne. Ja jednak miałam dziś ochotę na właśnie takie połączenie i polecam je i Wam. Spróbujcie. Smacznego i miłego dnia 😀

Składniki:

  • 1 mniejszy banana (dojrzały)
  • 1 jajko
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżka mleka
  • odrobina oleju do smażenia – użyłam rzepakowego Woj-len

Do podania:

  • jagody leśne w żelu
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do miski przekładamy obranego banana, rozgniatamy go widelcem. Wbijamy 1 jajko, dodajemy łyżkę mleka i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki i sodę, mieszamy dodając resztę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

Rozgrzewamy małą patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Po czym obracamy nasz placek przy pomocy łopatki na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwile bez przykrycia.

Placek kroimy na 4 części każdą lekko oprószamy cukrem pudrem i podajemy z jagodami leśnymi w żelu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz