Pizzerinki z serem górskim, cebulką, wędliną i przyprawami

Pizzerinki z serem górskim, cebulką, wędliną i przyprawami

Pizzerinki z serem górskim, cebulką, wędliną i przyprawami

Dziś na drugie danie znów serwuję puszyste pizzerinki 🙂 Tym razem z cebulką, wędliną i pysznym górskim serem od Serolandia, który nadał im świetnego smaku. My uwielbiamy takie połączenie. Polecam i Wam. Przepis na pizzerinki jest prosty, a ciasto wychodzi pysznie puszyste. Spróbujcie.


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 180 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru

Dodatkowo:

  • kawałek górskiego sera – u mnie Gołka naturalna Serolandia
  • sos do pizzy lub ketchup
  • kawałek cebuli
  • ulubiona wędlina
  • przyprawa do pizzy i zapiekanek

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok.

Do miski dodajemy mąkę, oliwę, sól i nasze rozrobione drożdże. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto będzie się lekko lepić, tak ma być.

Formujemy kulę i odstawiamy całość pod przykryciem (najlepiej w misce, którą wcześniej lekko wysmarujemy oliwą) na około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto krótko wyrabiamy (można delikatnie podsypać mąką) i dzielimy na 5-6 części. Z każdej części formujemy małą pizzerinkę.

Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pizzerinki smarujemy sosem lub ketchupem, posypujemy startym serem. Teraz czas na dodatki – u mnie piórka cebuli, wędlina. Całość posypujemy przyprawą do pizzy i zapiekanek.

Pizzerinki pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Powinny wyjść puszyste. Spód będzie lekko rumiany.

Smacznego

Wpis we współpracy z Serolandia

 

Dodaj komentarz