Pizzerinki z serem górskim, cebulką, wędliną i przyprawami
Dziś na drugie danie znów serwuję puszyste pizzerinki 🙂 Tym razem z cebulką, wędliną i pysznym górskim serem od Serolandia, który nadał im świetnego smaku. My uwielbiamy takie połączenie. Polecam i Wam. Przepis na pizzerinki jest prosty, a ciasto wychodzi pysznie puszyste. Spróbujcie.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 180 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
Dodatkowo:
- kawałek górskiego sera – u mnie Gołka naturalna Serolandia
- sos do pizzy lub ketchup
- kawałek cebuli
- ulubiona wędlina
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok.
Do miski dodajemy mąkę, oliwę, sól i nasze rozrobione drożdże. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto będzie się lekko lepić, tak ma być.
Formujemy kulę i odstawiamy całość pod przykryciem (najlepiej w misce, którą wcześniej lekko wysmarujemy oliwą) na około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto krótko wyrabiamy (można delikatnie podsypać mąką) i dzielimy na 5-6 części. Z każdej części formujemy małą pizzerinkę.
Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pizzerinki smarujemy sosem lub ketchupem, posypujemy startym serem. Teraz czas na dodatki – u mnie piórka cebuli, wędlina. Całość posypujemy przyprawą do pizzy i zapiekanek.
Pizzerinki pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Powinny wyjść puszyste. Spód będzie lekko rumiany.
Smacznego
Wpis we współpracy z Serolandia