Pizza z wędzonym kurczakiem (na dużą blachę)

Pizza z wędzonym kurczakiem (na dużą blachę). Już nie raz pisałam Wam, że uwielbiamy domową pizze. Ta jak zwykle powstała pod wpływem chwili. Pyszna pizza z wędzonym kurczakiem na dużą blachę. Coś cudownego 🙂 Pizza na świeżych drożdżach wyrasta niesamowicie szybko. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Oczywiście jeśli chodzi o dodatki, to macie tu dowolność, jednak polecam Wam spróbować wersji z wędzonym kurczakiem. Ja wykorzystałam pyszne „Kęski piwne” Duda. Uwielbiamy je. Tak, tak wiem że pisze „piwne”, ale posmakują każdemu czy to na pizzy czy jako dodatek do piwa ? A wracając do pizzy… po prostu musicie spróbować ?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1/4 czerwonej papryki Smaki na miarę
  • wędzone udko z kurczaka – u mnie tzw. „Kęski piwne” Duda
  • opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał  😉 )
  • 6-7 pieczarek
  • gęsty ketchup lub sos pomidorowy do wysmarowania spodu pizzy
  • mozzarella wiórki lub starty żółty ser
  • szczypta bazylii

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, pieprz, resztę cukru, nasze drożdże i 3 łyżki oliwy (lub oleju). Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Latem czas wyrastania będzie dość krótki.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia włączam termoobieg).

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Spód pizzy smarujemy niewielką gęstym ketchupem lub sosem pomidorowym. Następnie całość obsypujemy cienką warstwą sera i układamy nasze składniki (w dowolniej kolejności): kawałki wędzonego kurczaka (grubsze a la plastry), plasterki kiełbasy (można pominąć), plasterki pieczarek, pokrojoną czerwoną paprykę. Na wierzch gruba warstwa startego sera. Całość warto też po wierzchu posypać szczyptą bazylii.

Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-10 minut, pod koniec warto włączyć termoobieg. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi