Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką

Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką (1)Dziś zapraszam Was na pyszny domowy fast-food – pizzę z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką. Przepis na chrupiące polędwiczki, które posłużyły mi do farszu na pizzę znajdziecie tutaj (klik). Domowa pizza nie ma sobie równych. Oczywiście farsz możecie dowolnie modyfikować. Taka pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką sprawdzi się doskonale jako syty obiad, na przyjęciu itd. Spróbujcie. Przygotowanie domowej pizzy na prawdę może być proste 🙂

Składniki: (na pizze 30 cm)

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • niecała szklanka ciepłej wody (! nie gorącej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 1 łyżki oleju
  • około 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu
  • mała szczypta soli
  • ketchup do posmarowania pizzy
  • 1 większa polędwiczka z kurczaka (z tego przepisu)
  • około 125 g pieczarek
  • prażona cebulka Skworcu
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • żółty ser

Przygotowanie:

W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy i około łyżkę oleju. Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut.

Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki (bez ogonków) i pokrojoną w kostkę paprykę. Zdejmujemy z ognia, składniki mieszamy z pokrojoną polędwiczką z kurczaka.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 15 minut). Następnie ciasto smarujemy ketchupem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom na 15 minut, potem wyciągamy podpieczone ciasto wykładamy farsz i znów wkładamy na 5-7 minut.

Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką (2)Po tym czasie wyciągamy jeszcze raz naszą pizze. Na farsz wykładamy pokrojone drobno ogórki kiszone, całość posypujemy startym żółtym serem (dość obficie) i wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika do roztopienia sera.

Podajemy od razu.

Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką (3)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Pieruńskie Maszkety Anuluj pisanie odpowiedzi