Pizza z pesto z suszonych pomidorów Prosta pizza z minimalną ilością składników i ciekawym dodatkiem jakim jest pesto z suszonych pomidorów. Powstała pod wpływem chwili i muszę Wam przyznać, że była naprawdę pyszna. Pesto zazwyczaj używam do makarony, ale tym razem postawiłam na nieco inne rozwiązanie. Wyszło pysznie.
Jak widzicie moja pizza jest z dodatkiem mięsa (z myślą o moim mężu), ale śmiało możecie zrobić wersję wegetariańską. Wówczas polecam dodać na wierz trochę zielonych listków i kilka plasterków świeżych pomidorów. Jest jeszcze smaczniej. Może kiedyś uda mi się i takie zdjęcie zamieścić. U nas pizza znika tak szybko, że często nie mam czasu na zdjęcia 😉
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 8 g suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 dymka
- kawałek ulubionej wędliny/kiełbasy
- pesto z suszonych pomidorów Hotz
- ser mozzarella wiórki lub innych ulubiony
- listki świeżej bazylii do podania
Dodatkowo:
- duża blacha z piekarnika
- papier do pieczenia
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy.
Spód smarujemy pesto, posypujemy połową sera, układamy plasterki wędliny/kiełbasy, pokrojoną dymkę i posypujemy resztą sera.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec).
Podajemy z listkami świeżej bazylii i ulubionym sosem np. czosnkowym.
Smacznego