Pizza rodzinna – dwie wersje Dziś u mnie nie jedna, a dwie domowe pizze 😉 (specjalnie na przyjazd siostrzeńca) Pizza z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna i duża. Idealna na domowy obiad lub jakąś domówkę. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowej pizzy, to polecam Wam właśnie ten przepis. Oczywiście ilość i rodzaj dodatków pozostawiam Wam. U nas dziś dwie wersje. Pierwsza wersja prosta – z kurczakiem, sosem pomidorowym i mozzarellą. Druga wzbogacona o pieczarki, paprykę i plasterki kiełbasy krakowskiej z kurczaka. Czyli dla każdego coś dobrego 😉 To kto się skusi na taką domową pizze? 😉
Składniki:
Na jedno ciasto: (ja przygotowałam dwa osobne ciasta, każde z podanych poniżej składników)
- 3 szklanki mąki pszennej – u mnie maka do pizzy typ 00 TOTA (polecam!)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
Dodatki:
- pizza nr 1: 3 nugettsy (np. z tego przepisu), około 200-250 g sera mozzarella wiórki
- pizza nr 2: 4 pieczarki, 5-6 plasterków kiełbasy krakowskiej z kurczaka, 1 mała czerwona papryczka, około 200-250 g sera mozzarella wiórki
- prosty sos pomidorowy na spód
- niewielka ilość oleju
Uwaga! Ilość sera i innych składników dostosowujemy do własnych upodobań.
Przygotowanie:
Jak przygotować ciasto na pizze?
Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy przez dłuższy czas ręką, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto nie powinno się kleić). W razie potrzeby podczas wyrabiania delikatnie podsypujemy rękę mąką.
Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce – najlepiej na godzinę, ale można krócej. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy obie pizze
Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy papier nalewamy niewielką ilość oleju. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy (warto rękę posmarować niewielką ilością oleju).
Blaszki odstawiamy na czas nagrzania piekarnika do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszki można przykryć ściereczką.
Każdy spód smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy serem, nakładamy dodatki (pizza nr 1 pocięte na plasterki kawałki kurczaka, pizza nr 2: obrane i pokrojone na plasterki pieczarki, pokrojona papryka i pokrojone na pół kawałki kiełbasy krakowskiej z kurczaka). Posypujemy resztą sera.
Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom i jeden poziom niżej). Pieczemy do zarumienienia około 12-15 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika, ja dziś pod koniec włączyłam jeszcze termoobieg na 3-4 minuty.
Uwaga! Jeśli będziecie piekli tylko 1 pizze (nie jednocześnie dwie) może się upiec szybciej.
Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem.
Smacznego
Pizza wygląda przepysznie!
Dziękuję i polecam 🙂