Pizza rodzinna – dwie wersje
Domowa pizza gości u nas najczęściej w weekend. Ostatnio przygotowałam aż dwie duże pizze. U nas w wersji dla dzieci – minimalna ilość dodatków i w wersji dla dorosłych z większą ilością dodatków 😉 Jak zawsze wyszło pysznie 🙂 Przepis pizze jest sprawdzony i często z niego korzystamy. Przygotowanie takiej domowej pizzy jest naprawdę proste. Mi często pomagają moje dzieci. Mój synek wręcz uwielbia ugniatać ciasto do pizzy 😉 Spróbujcie i Wy.
Do pizzy wykorzystałam świetne produkty ze sklepu Flomaro Deli & Wine. Oliwa z oliwek i pyszny francuski Emmental (aż szkoda, że miałam go ciut za mało i musiałam mieszać z innym serem, bo jego smak jest świetny). Polecam! Flomaro to sklep z produktami importowanymi bezpośrednio z Francji. Starannie wyselekcjonowane francuskie wina, wędliny oraz delikatesy. Ze słodkości polecam Wam np. krem z orzechów laskowych. Coś cudownego. Postaram się wrzucić Wam z nim małą inspirację 😉 Ale to oczywiście nie wszystko, bo oferta Flomaro Deli & Wine jest naprawdę bogata. Jeśli szukacie oryginalnych, pysznych i jakościowych produktów prosto z Francji to koniecznie zajrzyjcie na tą stronę https://www.flomaro.pl/
Składniki:
Składniki na 1 ciasto: (zrobiłam dwa osobne)
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sos pomidorowy z czosnkiem (miałam gotowy)
- Francuski Emmental (doskonały do pizzy) / ja niestety miałam go ciut za mało na 2 pizze, więc pomieszałam z innym serem
Wersja dla dzieci:
- drobiowa wędlina
Wersja dla nas:
- cebula
- pieczarki
- drobiowa wędlina
- kawałek żółtej papryki
- przyprawa do pizzy
Przygotowanie:
W ten sam sposób przygotowujemy oba ciasta:
Drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, sól, oliwę z oliwek i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski lekko wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na godzinę).
(musi podwoić objętość, tu w połowie wyrastania)
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy oliwą lub olejem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę i ugniatamy na kształt pizzy.
Obie pizze smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy lekko startym serem, układamy ulubione dodatki i posypujemy resztą sera. W wersji dla nas nas wcześniej podsmażyłam lekko pokrojone pieczarki z cebulą i papryką. Dodatkowo po nałożeniu startego sera wszystko oprószyłam przyprawą do pizzy.
Obie pizzy pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10-12 minut. Czas będzie różny w zależności od piekarnika. Pizze należy obserwować. Warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec.
Pizze podajemy z ulubionym sosem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego
*współpraca / lokowanie produktu