Pizza rodzinna – dwie wersje

Pizza rodzinna – dwie wersje

Domowa pizza gości u nas najczęściej w weekend. Ostatnio przygotowałam aż dwie duże pizze. U nas w wersji dla dzieci – minimalna ilość dodatków i w wersji dla dorosłych z większą ilością dodatków 😉 Jak zawsze wyszło pysznie 🙂 Przepis pizze jest sprawdzony i często z niego korzystamy. Przygotowanie takiej domowej pizzy jest naprawdę proste. Mi często pomagają moje dzieci. Mój synek wręcz uwielbia ugniatać ciasto do pizzy 😉 Spróbujcie i Wy.

Do pizzy wykorzystałam świetne produkty ze sklepu Flomaro Deli & Wine. Oliwa z oliwek i pyszny francuski Emmental (aż szkoda, że miałam go ciut za mało i musiałam mieszać z innym serem, bo jego smak jest świetny). Polecam! Flomaro to sklep z produktami importowanymi bezpośrednio z Francji. Starannie wyselekcjonowane francuskie wina, wędliny oraz delikatesy. Ze słodkości polecam Wam np. krem z orzechów laskowych. Coś cudownego. Postaram się wrzucić Wam z nim małą inspirację 😉 Ale to oczywiście nie wszystko, bo oferta Flomaro Deli & Wine jest naprawdę bogata. Jeśli szukacie oryginalnych, pysznych i jakościowych produktów prosto z Francji to koniecznie zajrzyjcie na tą stronę https://www.flomaro.pl/

Składniki:

Składniki na 1 ciasto: (zrobiłam dwa osobne)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sos pomidorowy z czosnkiem (miałam gotowy)
  • Francuski Emmental (doskonały do pizzy) / ja niestety miałam go ciut za mało na 2 pizze, więc pomieszałam z innym serem

Wersja dla dzieci:

  • drobiowa wędlina

Wersja dla nas:

  • cebula
  • pieczarki
  • drobiowa wędlina
  • kawałek żółtej papryki
  • przyprawa do pizzy

Przygotowanie:

W ten sam sposób przygotowujemy oba ciasta:

Drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, sól, oliwę z oliwek i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski lekko wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na godzinę).

(musi podwoić objętość, tu w połowie wyrastania)

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy oliwą lub olejem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę i ugniatamy na kształt pizzy.

Obie pizze smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy lekko startym serem, układamy ulubione dodatki i posypujemy resztą sera. W wersji dla nas nas wcześniej podsmażyłam lekko pokrojone pieczarki z cebulą i papryką. Dodatkowo po nałożeniu startego sera wszystko oprószyłam przyprawą do pizzy.

Obie pizzy pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10-12 minut. Czas będzie różny w zależności od piekarnika. Pizze należy obserwować. Warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec.

Pizze podajemy z ulubionym sosem i listkami świeżej bazylii.

Smacznego

*współpraca / lokowanie produktu

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz