Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową pizze na ziołowym cieście z sosem bolognese. Przygotowanie nie sprawi Wam kłopotów. Pizza jest pyszna, sycąca i powinna posmakować każdemu. U nas zawsze znika dosłownie w kilka chwil. Spróbujcie.
Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese. Pizze doprawiłam przyprawą Skworcu.
Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese
2016-05-15 14:19:47
Nutrition Facts
Serving Size
227g
Amount Per Serving
Calories 807
Calories from Fat 547
% Daily Value *
Total Fat 62g
96%
Saturated Fat 40g
200%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 18g
Cholesterol 259mg
86%
Sodium 1857mg
77%
Total Carbohydrates 5g
2%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 5g
Protein 57g
Vitamin A
26%
Vitamin C
0%
Calcium
159%
Iron
3%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na blaszkę; uwaga - pizzę możecie również uformować w tradycyjny kształt okręgu)
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu
- 2 opakowania drożdży instant (2x7g)
- odrobina oleju (około łyżeczki)
- twardy ser w kostce np. Gouda
- sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu
- * możecie wykorzystać ten przepis, swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego.
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, przyprawy. Dodajemy ciepłą (! ale nie gorącą) wodę i odrobinę oleju (około łyżeczki). Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać odrobinę mąki.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją miskę ściereczką i zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu.
- Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę na całą blachę).
- Tak przygotowane ciasto odstawiam pod ściereczką jeszcze na 10 minut. Następnie wkładamy samo ciasto do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na środkowy poziom).
- Lekko podpieczony spód pizzy wyciągamy z piekarnika i nakładamy nasz sos bolognese (!gęsty).
- Wkładamy do piekarnika na kolejne 18-20 minut. Na koniec wyciągamy jeszcze na chwilę i posypujemy całą pizzę (startym na tarce na grubych oczkach) serem żółtym.
- Wkładamy do piekarnika na ostatnie 5 minut. Wyciągamy i podajemy.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/