Pizza na świeżych drożdżach

Pizza na świeżych drożdżach To że lubimy pizze pisałam wam już nie raz. Dziś kolejny pyszny przepis. Pizza na świeżych drożdżach z kiełbasą krakowską z dzika, ogórkiem i kukurydzą. Tak prosto i tak pysznie. Z podanego przepisu przygotowałam dwie pizze. Jedną małą w wersji minimalistycznej dla dzieci (coś na kształt pizzy Margherita), a drugą dla mnie i męża z pyszną kiełbasą. Obie pizze znikły w mgnieniu oka. Polecam i wam.

Do pizzy dodałam pyszną kiełbasę krakowską z dzika od Pieczone&Wędzone. Polecam tą kiełbasę tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest:

  • wolne od GMO, gluteny i alergenów,
  • dziczyzna z polskich lasów,
  • świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
  • same naturalne dodatki,
  • wędzone naturalnym dymem

Składniki:

Z podanych składników przygotujecie 1 dużą cienką pizze (duża blacha z wyposażenia piekarnika) i 1 małą:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatki:

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę z oliwek. Całość zagniatamy dokładnie ręką (dość długo, tu trzeba być cierpliwym). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Uwaga! Blachy na których pieczemy pizze wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oliwy lub oleju, rękę też delikatnie smarujemy. Układamy kawałek ciasta na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Można przygotować 1 dużą, grubszą pizze. Lub dwie małe. U mnie 1 mała z około 1/3 ciasta (sos, ser, odrobina przypraw) i duża pizza widoczna na zdjęciu.

Spód dużej pizzy smarujemy sosem, posypujemy delikatnie serem, układamy dodatki (kiełbasę, kukurydzę, ogórek, cebulę) i posypujemy resztą sera.

Pizze pieczemy  rozgrzany do 240 stopni (grzanie góra-dół) około 12-14 minut. Czas pieczenia może być różny,  pizze należy obserwować. Pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi