Uwielbiamy pizze. Jaką? Najlepiej domową. Pyszną pełną ulubionych dodatków. I właśnie na taką pizze dziś Was zapraszam. Dodatkowo ciasto do pizzy wzbogaciłam wspaniałą prażoną cebulką, która dodała mu niepowtarzalnego smaku. Przygotowanie domowej pizzy naprawdę nie jest trudne. U nas domowa pizza gości dość często i zawsze znika w oka mgnieniu 🙂 Oczywiście farsz jest jedynie moją propozycją możecie dodać swoje ulubione dodatki i stworzyć pizze, której na pewno nie ma w żadnej pizzerii. Spróbujcie 🙂
Składniki: (na pizze 30 cm)
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 7 g drożdży instant (można użyć świeżych)
- około 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju + do podsmażenia farszu
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli i pieprzu do ciasta
- 3 czubate łyżki prażonej cebulki Fanex
- ketchup Fanex – na spód pizzy i do podania
- 1 czerwona papryka
- 7-8 większych pieczarek
- około 150 g wędzonego filetu z piersi kurczaka
- 2 ogórki kwaszone
- starty ser
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy opakowanie drożdży instant*. Następnie wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę oleju, sól, pieprz i prażoną cebulkę. Całość wyrabiamy dokładnie ręką, aż z ciasta będzie można uformować coś na kształt kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody lub za mocno – dodajemy niewielką (!) ilość mąki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
*świeże drożdże należy najpierw rozrobić w szklance wody wraz z łyżeczką cukru
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę, całość podsmażamy przez chwilę na patelni. Przygotowujemy również kurczaka – kroimy go w kostkę lub paseczki.
Gdy ciasto na pizze wyrośnie rozkładamy je (ugniatając ręką) na blasze wysmarowanej uprzednio margaryną (dzięki temu spód ciasta będzie bardziej chrupiący). Ciasto polewamy ketchupem, rozsmarowujemy go. Na wierzch wykładamy nasz farsz (pieczarki, paprykę i kurczaka) i całość delikatni posypujemy startym serem.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Po tym czasie wyciągamy na chwilę pizzę, układamy pokrojone w plasterki ogórki i posypujemy całość obficie serem. Pieczemy jeszcze około 4 minuty (ser ma ładnie się roztopić).
Podajemy polaną ketchupem.
Smacznego
Mniam pyszności, zjadłabym teraz taką pizzę 🙂
Polecam 🙂