Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę.

Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę (1)Niedziela… u nas to już prawie tradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis.

Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę (2)

Składniki:

  • 300 g mąki typ „00” na pizzę włoską (u mnie Młyny Stoisław)
  • 10-12 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ulubione dodatki:

  • np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek.

W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru (mieszamy). Odstawiamy na kilka minut.

Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut. Jeżeli ciasto zbyt klei się do rąk posypujemy ręce delikatnie mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę (5)

W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno pokrojona cebulka, pokrojona papryka i kiełbasa. Wszystko podsmażone na patelni i doprawione ziołami włoskimi.

Ciasto wyciągamy na oprószony mąką (lekko) blat i wałkujemy je na pożądany kształt. Następnie przekładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia, który posmarowałam delikatnie oliwą z oliwek).

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy farsz.

Pizzę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dodajemy starty ser.

Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę (4)

Znów wkładamy na piekarnika na około 5 minut, aby nasz ser się pięknie rozpuścił.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym (przepis tutaj).

Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę (3)

Do przygotowania  pizzy użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi