Niedziela… u nas to już prawie tradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis.
Składniki:
- 300 g mąki typ „00” na pizzę włoską (u mnie Młyny Stoisław)
- 10-12 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Ulubione dodatki:
- np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek.
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru (mieszamy). Odstawiamy na kilka minut.
Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut. Jeżeli ciasto zbyt klei się do rąk posypujemy ręce delikatnie mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno pokrojona cebulka, pokrojona papryka i kiełbasa. Wszystko podsmażone na patelni i doprawione ziołami włoskimi.
Ciasto wyciągamy na oprószony mąką (lekko) blat i wałkujemy je na pożądany kształt. Następnie przekładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia, który posmarowałam delikatnie oliwą z oliwek).
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy farsz.
Pizzę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dodajemy starty ser.
Znów wkładamy na piekarnika na około 5 minut, aby nasz ser się pięknie rozpuścił.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym (przepis tutaj).
Do przygotowania pizzy użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Też niedawno robiłam. Na cienkim cieście – pyyyszna! Domowa pizza – mniam. Pozdrawiam 🙂
uwielbiam domowe pizze 🙂
Wiadomo, domowa pizza jest najlepsza 🙂
Zgadzam się ☺
Taka domowa pizza smakuje najlepiej 🙂