Pizza na bogato. Co jakiś czas przygotowujemy wspólnie z mężem domową pizze. U nas wszyscy ją uwielbiają 😉 Poza tym gotowanie z mężem, to czysta przyjemność. Nie ma jak spędzić razem czas w kuchni, a potem z równie dużą przyjemnością zjeść efekt wspólnego gotowania 😉 Polecam i Wam taką domową pizze. Oczywiście możecie zmieniać dowolnie farsz wg własnych upodobań. My jednak postawiliśmy ostatnio na pizze na bogato 🙂
Składniki: (na 1 pizze 30 cm)
Ciasto:
- 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej – użyłam mąki typ 450 Swoja Mąka (wspaniale pracuje się dzięki niej z ciastem)*
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli ziołowej Skworcu
- odrobina czarnego mielonego pieprzu Skworcu
*Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki
Farsz:
- 1 żółta papryka
- 6 większych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 kiszony ogórek
- kukurydza z puszki
- kilka kabanosów
- mały kawałek kiełbasy krakowskiej
- suszona bazylia Skworcu
- sól ziołowa Skworcu
- pieprz czarny mielony Skworcu
- olej do podsmażenia składników
Dodatkowo:
- starty żółty ser
- ketchup do posmarowania spodu pizzy
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto (jeśli zajdzie potrzeba w trakcie wyrabiania można posypać ręce mąką, nigdy nie sypiemy mąki bezpośredni do ciasta aby nie wyszło za twarde). Z ciasta formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby ładnie wyrosło. U nas jest bardzo ciepło w kuchnie więc wystarcza około 30-40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Podsmażamy pokrojoną cebulkę i starty na małych oczkach ząbek czosnku. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki lub na mniejsze kawałki (w zależności od wielkości) pieczarki, smażymy. Po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone kabanosy i kiełbasę krakowską Całość doprawiamy suszoną bazylii (u mnie 2 większe szczypty), solą ziołową i pieprzem. Smażymy chwilę i zdejmujemy z ognia.
Gdy nasze ciasto ładnie wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną formę. Ciasto ugniatamy dłonią tak aby pokryło całą formę, odstawiamy jeszcze na kilka minut pod ściereczką. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem (lekko). Wierzch smarujemy ketchupem. Pizze wkładamy do nagrzanego do 210 piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Pieczemy ją około 10 minut.
Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto, lekko posypujemy startym żółtym serem i nakładamy przygotowany farsz. Na wierzch dodajemy jeszcze pociętego na plasterki kiszonego ogórka i kukurydzę. Całość posypujemy obficie startym żółtym serem.
Pizze wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy aż pizza ładnie się zarumieni (u mnie około 18 minut).
Smacznego