Ostatnio bardzo często przygotowuje pity lub tortille. Proste, szybkie, sycące dania, których „nadzienie” można dowolnie modyfikować. Dziś zapraszam Was na pity z serem korycińskim, prażoną cebulką i miksem papryk. Wspaniały smak i mimo braku mięsa tak przygotowane hamują głód na bardzo długo. Warto spróbować.
Składniki: (na 2 porcje)
- 2 pity pszenne
- około 50-60 g sera korycińskiego (z dowolnymi dodatkami) – polecam Ser Koryciński Swojski Bielec
- z 4 liście sałaty
- 1/4 żółtej papryki
- 1/4 czerwonej papryki
- 3-4 łyżki prażonej cebulki
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ser koryciński kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, porwane liście sałaty i prażoną cebulkę. Następnie dodajemy majonez (najpierw mniejszą ilość), doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy opcjonalnie dodajemy majonezu lub doprawiamy do smaku.
Pity przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja swoje podgrzewam w tosterze.
Przygotowanym nadzieniem wypełniamy dwie pity i od razu podajemy.
Smacznego
Ale bym zjadła takie cudo 🙂 Pycha 🙂
😀