Dziś zapraszam Was na pyszne pistacjowe babeczki. Ucieszą nie tylko wielbicieli pistacji, ale też i każdego zwolennika słodkości. Idealne od tak lub do kawy czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka 😉 Jak tylko uda mi się ocalić pistację (czasem to naprawdę trudne zadanie, bo chętnych do łupania jest wielu 😉 ) piekę te pyszne małe babeczki. Polecam i Wam 🙂
Pistacje i inne orzechy, bakalie, przyprawy, pestki możecie nabyć w sklepie e-Dana:
Składniki: (na 6 sztuk)
- 25 g obranych pistacji – wykorzystałam pistacje od e-Dana
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko M
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju – u mnie ryżowy
Przygotowanie:
Obrane pistacje przekładamy do misy blendera z nożami, rozdrabniamy.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i rozdrobnione pistacje, mieszamy łyżką. Następnie wbijamy całe jajko, wlewamy mleko, dodajemy olej i dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy do papilotek (do 3/4 wysokości), którymi wcześniej wykładamy formę na muffinki.
Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (u mnie grzanie góra-dół). Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
Przed podaniem pistacjowe babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Bardzo apetyczne babeczki 🙂 Mniam…
Dziękuję 😀
Uroczy wałek i z pewnoscią pyszne babeczki 🙂
Dziękuję i polecam 😀