Piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem

Piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem (1)

Dziś na obiad polecam Wam piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem. Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto spróbować 😉 Takie mięso w sosie można oczywiście podać z ziemniakami, ale polecam Wam spróbować wersji z makaronem. Mały makaron łazankowy od EkoMak sprawdził się tu idealnie. Moja rodzina była bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje 🙂

Piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem (3)

 

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 większej czerwonej papryki
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych w soku pomidorowym z cebulą 390 g
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka*
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta soli ziołowej
  • 2 duże liście laurowe
  • 2/3 szklanki wody (lub mniej jeśli lubicie ciut gęstsze sosy)
  • makaron łazankowy – u mnie 12 jajeczny z jaj przepiórczych łazanka z kurkumą Makaron Babuni  EkoMak
  • opcjonalnie – koperek do podania

*skład tej, którą używam: papryka słodka, sól,  cukier, papryczka chili, czosnek mielony, kurkuma.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozpuszczamy margarynę. Piersi z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, a paprykę w drobniutką. Piersi podsmażamy na tłuszczu posypując przyprawą, mieszamy. Po chwili dodajemy paprykę i całość jeszcze podsmażamy. Następnie dodajemy opakowanie pomidorów krojonych, doprawiamy całość do smaku pieprzem, solą ziołową, słodką papryką. Mieszamy, dolewamy 1/3 szklanki wody i dorzucamy 2 duże liście laurowe. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie można, jeśli zajdzie taka potrzeba dolewamy resztę wody. Przed końcem próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Porcję sosu z mięsem podajemy z makaronem – u mnie łazankowy. Przed podaniem całość można posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi