Piersi z kurczaka pieczone w rękawie – najłatwiejszy przepis

Piersi z kurczaka pieczone w rękawie – najłatwiejszy przepis

Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone piersi z kurczaka. Czasem nie trzeba wiele by przygotować pyszny obiad. Piersi z kurczaka pieczone w rękawie wychodzą aromatyczne i soczyste. Ja najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek. Tak przygotowana pierś z kurczaka świetne też smakuje w różnych sałatkach.

Polecam Wam też przepis na szynkę pieczoną w rękawie.

Składniki:

  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub delikatnej oliwy
  • 1 łyżka z lekką górką przyprawy do gyrosa – użyłam przyprawy do gyrosa Skworcu
  • 1/3 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 małe szczypty pieprzu

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy olej i wszystkie przyprawy tworząc prostą marynatę do mięsa.

Do większej miski wkładamy piersi z kurczaka. Wlewamy naszą marynatę i dokładnie wszystko mieszamy ręką, tak by każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty marynatą.

Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.

Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do rękawa do pieczenia. Związujemy rękaw z oby stron i robimy w nim małe dziurki.

Tak przygotowane piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku około 25-30 minut. Po czym przecinamy nasz rękaw i pieczemy całość jeszcze z 4-5 minuty.

Tak przygotowane piersi z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja moje piekłam z ziemniakami. Całość podałam z zestawem surówek.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Patrycja Anuluj pisanie odpowiedzi