Dziś zapraszam Was na pyszną propozycję obiadową. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros od Folwark. U mnie dodatkiem były jeszcze frytki, ale możecie z nich zrezygnować lub zamienić np. na pieczone ziemniaki. Spróbujcie.

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros
2016-04-18 18:41:36

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2 osoby)
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- mała szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu
- około 1 łyżeczki soku z cytryny
- sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark
- miks sałat około 100 g
- 1 jogurt naturalny 90 g
- 3-4 łyżeczki cukru
- folia do pieczenia
- frytki domowe lub kupne
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem.
- W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do folii do pieczenia. Związujemy folię i robimy w niej małe dziurki. Tak przygotowane plastry z piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku około 25-30 minut.
- W między czasie przygotowujemy frytki i surówkę*. Aby przygotować surówkę wystarczy połączyć jogurt naturalny z cukrem i polać nim miks sałat, a następnie całość delikatnie wymieszać.
- Plastry z kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z surówką, frytkami i majonezowym sosem kebab-gros, który dzięki delikatnej nucie czosnku i ziół doskonale komponuje się ze smakami na talerzu.
- * możemy podać dowolną, ulubioną surówkę
- Smacznego
Notes
- Przepis i pomysł własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
uwielbiam takie dania, pychotka 🙂
🙂