Pierogi ruskie – przepis krok po kroku

Pierogi ruskie – przepis krok po kroku Lubicie pierogi ruskie? Ja uwielbiam 🙂 Jako dziecko nie mogłam się nimi najeść. Teraz też potrafię zjeść naprawdę spora porcję pierogów 😉 Mój tata lepił ich ogromne ilości. Uwielbiałam mu pomagać jako dziecko. Choć, gdy ja ulepiłam (pełna dumy) 5 sztuk, on w tym czasie miał już ich kilkanaście 😉 A potem tylko czekałam aż wypłyną na wierzch gotującej się wody, taka wyłowi porcję na cedzak i będzie można je w końcu zjeść 😉 To był wspaniały czas… Teraz moje szkraby pomagają mi w lepieniu 😉 Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ruskie pierogi. Z podanych składników przygotujecie około 40 sztuk pierogów (dla nas w sam raz na obiad). Jeśli chcecie ulepić jednorazowo większą ilość wystarczy podwoić porcje podanych składników. Smacznego 🙂

Składniki: (z podanych składników ulepicie około 40 szt pierogów, jeśli chcecie większą ilość wystarczy podwoić porcje)

Farsz:

  • 250 g twarogu /ja używam półtłustego
  • 2 cebule /u mnie średnie
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia cebuli
  • 1 szklanka* ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków /około 4-5 sztuk ziemniaków, ja rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, można je również przecisnąć przez praskę. Możecie użyć ziemniaków z dnia poprzedniego lub świeżo ugotowanych
  • sól i pieprz do smaku /farsz ma być dobrze doprawiony, ja dodaję sporą ilość pieprzu

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej – u mnie wrocławska od PZZ Białystok
  • pół łyżeczki soli
  • 200-250 ml ciepłej wody /ilość wody zależy też od używanej mąki, dodajemy stopniowo
  • pół łyżki oleju

Przygotowanie:

Przygotowanie farszu:

Rozgniatamy ziemniaki. Tak jak pisałam orientacyjnie jest, to około 4-5 sztuk. Ma wyjść pełna szklanka rozgniecionych ziemniaków.

Twaróg najpierw wkruszam na sito i zostawiamy do odcieknięcia. W tym czasie podsmażamy drobno pokrojone cebule.

Do miski dodajemy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy nasze podsmażone cebule oraz 1 szklankę rozgniecionych ziemniaków. Całość dobrze doprawiamy i mieszamy np. widelcem. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Przed lepieniem pierogów warto jeszcze raz spróbować nasz farsz. Pamiętajmy, że ma być dobrze doprawiony. Farsz nie może być mdły.

Ciasto na pierogi:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy wodę (najpierw około pół szklanki). Najpierw ciasto warto przemieszać np. widelcem, a potem zagniatamy dłonią (w trakcie zagniatania dolewamy stopniowo wodę). Ciasto zagniatamy około 10 minut. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką do ciast drożdżowych).

Przygotowujemy pierogi:

Odrywamy kawałek ciasta (pozostałą część zostawiamy pod przykryciem). Rozwałkowujemy i wycinamy koła. Gotowe kółka warto nakryć ściereczką, żeby nie zeschły się podczas „czekania na swoją porcję farszu”. Ja robię to dość szybko, więc pomijam przykrywania kółek.

Brzegi kółek można lekko zwilżyć wodą (choć w przypadku tego ciasta nie jest to konieczne). Nakładamy do środka farsz (ilość zależy od wielkości pierogów i naszych upodobań). Zlepiamy dokładnie brzegi.

Przygotowane pierogi odkładamy na tacę. Pamiętajcie o przykryciu pierogów ściereczką, aby nie wyschły.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie się gotować solimy do smaku i dodajemy odrobinę oleju, żeby pierogi się nie sklejały.

Pierogi gotujemy porcjami około 3 minuty od wypłynięcia.

Gotowe pierogi wykładamy na cedzak, przelewamy delikatnie ciepłą wodą. Jeśli nie podajemy od razu, to zostawiamy pod przykryciem.

Pierogi podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z podsmażoną cebulką lub tłuszczem.

Smacznego

Do przygotowania pierogów wykorzystałam mąkę pszenną wrocławską od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryż czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz