Piernikowo-waniliowe babeczki na mące ryżowej Lubicie proste i szybkie słodkości? My uwielbiamy. Dlatego dziś przygotowałam szybkie piernikowo-waniliowe babeczki. Co w nich niezwykłego? Ich wyjątkowa konsystencja i smak, którą babeczki zawdzięczają mące ryżowej. Te pyszne bezglutenowe babeczki docenią dzieci i dorośli. Spróbujcie. Kilka chwil, a jaki pyszny efekt 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej GRANO (380 g)
- 2 jajka L
- 0,5 szklanki oleju
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę ryżową, sodę i oba rodzaje cukru.
Do składników dodajemy jogurt, wbijamy jajka i dolewamy olej. Mieszamy do połączenia.
Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do drugiej miski, dodajemy do niej przyprawę do piernika i kakao. Mieszamy do połączenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy zarówno masę piernikową jak i waniliową.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy i podajemy.
Smacznego