Piernikowo-waniliowe babeczki na mące ryżowej

Piernikowo-waniliowe babeczki na mące ryżowej Lubicie proste i szybkie słodkości? My uwielbiamy. Dlatego dziś przygotowałam szybkie piernikowo-waniliowe babeczki. Co w nich niezwykłego? Ich wyjątkowa konsystencja i smak, którą babeczki zawdzięczają mące ryżowej. Te pyszne bezglutenowe babeczki docenią dzieci i dorośli. Spróbujcie. Kilka chwil, a jaki pyszny efekt 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej GRANO (380 g)
  • 2 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę ryżową, sodę i oba rodzaje cukru.

Do składników dodajemy jogurt, wbijamy jajka i dolewamy olej. Mieszamy do połączenia.

Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy do drugiej miski, dodajemy do niej przyprawę do piernika i kakao. Mieszamy do połączenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy zarówno masę piernikową jak i waniliową.

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Studzimy i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz