Piernikowe babeczki z sokiem pomarańczowym

Piernikowe babeczki z sokiem pomarańczowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszne piernikowe babeczki z sokiem pomarańczowym. Dodatek świeżo wyciskanego soku z pomarańczy wspaniale wzbogaca ich smak i sprawia, że babeczki są tak pysznie wilgotne. Czy może być coś lepszego? Jeśli macie czas, to możecie swoje piernikowe babeczki ozdobić pomarańczowym lukrem lub mleczną czekoladą. Będą jeszcze lepsze 😉



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka M
  • 1/3 szklanki kefiru w temp. pokojowej
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 70 g roztopionego masła (przestudzonego)

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i przyprawę do piernika.

Dodajemy sok pomarańczowy, jajka, kefir i roztopione masło.

Wszystko mieszamy do połączenia.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą piernikową masę (nie wyżej niż 3/4 papilotki).

Piernikowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 20-25 minut).

Podajemy.

Smacznego

Dodaj komentarz