Piernikowe babeczki z sokiem pomarańczowym
Dziś mam dla Was przepis na pyszne piernikowe babeczki z sokiem pomarańczowym. Dodatek świeżo wyciskanego soku z pomarańczy wspaniale wzbogaca ich smak i sprawia, że babeczki są tak pysznie wilgotne. Czy może być coś lepszego? Jeśli macie czas, to możecie swoje piernikowe babeczki ozdobić pomarańczowym lukrem lub mleczną czekoladą. Będą jeszcze lepsze 😉
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka M
- 1/3 szklanki kefiru w temp. pokojowej
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 70 g roztopionego masła (przestudzonego)
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i przyprawę do piernika.
Dodajemy sok pomarańczowy, jajka, kefir i roztopione masło.
Wszystko mieszamy do połączenia.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą piernikową masę (nie wyżej niż 3/4 papilotki).
Piernikowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 20-25 minut).
Podajemy.
Smacznego