Piernikowe babeczki na maślance Dziś polecam Wam pyszne, piernikowe babeczki na maślance. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Możecie je dowolnie ozdobić, a do przygotowań zaprosić Wasze maluchy. Moja córeczka uwielbia piec ze mną babeczki. A i synek też często ochoczo miesza składniki w misce 😉 Babeczki będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Te piernikowe babeczki na maślance możecie też przygotować jako poczęstunek dla „Świętego Mikołaja” 😉 Na pewno nie odmówi takiego smakołyku 😉
Składniki: (na 6 dużych lub 12 małych babeczek)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można użyć też zwykły)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki płynnego miodu
- dodatkowo: ulubione bakalie – ja dodałam 2 garście suszonej żurawiny Woj-len
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy płynny miód, olej i wlewamy maślankę. Mieszamy składniki (tylko do połączenia). Na koniec dodajemy bakalie (u mnie dziś tylko żurawina) i krótko mieszamy.
Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę do 3/4 wysokości.
Piernikowe babeczki na maślance wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut.
Babeczki można dowolnie ozdobić. U mnie lukier i odrobina ozdób.
Smacznego