Piernikowe babeczki na maślance

Piernikowe babeczki na maślance Dziś polecam Wam pyszne, piernikowe babeczki na maślance. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Możecie je dowolnie ozdobić, a do przygotowań zaprosić Wasze maluchy. Moja córeczka uwielbia piec ze mną babeczki. A i synek też często ochoczo miesza składniki w misce 😉 Babeczki będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Te piernikowe babeczki na maślance możecie też przygotować jako poczęstunek dla „Świętego Mikołaja” 😉 Na pewno nie odmówi takiego smakołyku 😉

Składniki: (na 6 dużych lub 12 małych babeczek)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można użyć też zwykły)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • dodatkowo: ulubione bakalie – ja dodałam 2 garście suszonej żurawiny Woj-len

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie wbijamy jajko, dodajemy płynny miód, olej i wlewamy maślankę. Mieszamy składniki (tylko do połączenia). Na koniec dodajemy bakalie (u mnie dziś tylko żurawina) i krótko mieszamy.

Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę do 3/4 wysokości.

Piernikowe babeczki na maślance wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut.

Babeczki można dowolnie ozdobić. U mnie lukier i odrobina ozdób.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz