Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem. Zapachniało świętami… Uwielbiam zapach piernika unoszący się po całym domu. A Wy? Jeśli też kochacie takie aromaty i cenicie proste, szybkie w przygotowaniu ciasta z pysznym budyniowym nadzieniem polecam Wam przygotować taką piernikową tartę. Idealna na co dzień, jak na święta. Spróbujcie.
Większość produktów do przygotowania tarty możecie nabyć w sklepie internetowym Eko-Młociny
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ziemnego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników – do nabycia w Eko-Młociny
- 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
- 50 g trzcinowego cukru pudru do nabycia w Eko-Młociny
- szczypta soli
- 1 żółtko jajka klasy L
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 2 śmietankowe budynie – do nabycia w Eko-Młociny
- 3 i 1/2 szklanki mleka (można dać ciut mniej)
- Ekologiczna konfitura wiśniowa z imbirem Owocowy Dom
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki cukru
- do ozdoby: płatki migdałów i listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Następnie dodajemy ziemne masło lub margarynę (ja zawsze siekam je nożem, aby łatwiej się później zagniatało ciasto) i łyżkę naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Zagniatamy szybko ciasto. Robimy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy wysmarowaną tłuszczem formę na tartę (ciasto można też rozwałkować jak jest dobrze schłodzone, ja układamy większy kawałek na środku tarty i rozprowadzam ciasto po formie, a następnie wylepiam boki). Ciasto dziurkujemy delikatnie widelcem.
Formę z ciastem wkładamy jeszcze na 5 minut do lodówki. Następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół). Tartę piekę około 20-25 minut (czas zależny od piekarnika). Wyciągamy z piekarnika do przestudzenia.
Budynie mieszamy dokładnie z połową szklanki mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem, miękkie masło i gotujemy mieszając aż do mocnego (!) zgęstnienia budyniu.
Spód tarty smarujemy konfiturą (około 2 łyżki). Następnie wykładamy łyżka po łyżce budyń. Wierzch budyniu zdobimy konfiturą – łyżeczką robię esy-floresy. Gdy budyń przestygnie tartę wkładamy do lodówki, aby budyń zgęstniał i tartę można było swobodnie kroić.
Tartę można dodatkowo przyozdobić płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.
Do piernikowej tarty z budyniowo-wiśniowym nadzieniem użyłam konfitury od Owocowy Dom. Gęsta, pyszna, idealna do świątecznych wypieków. Polecam Wam przetwory od Owocowy Dom.
Zapraszam serdecznie do konkursu na pierniki 🙂
https://cookpad.com/pl/konkursy/260-pierniki-i-pierniczki
Dziękuję za zaproszenie 🙂
Tarty uwielbiam 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂
Dziękuję i polecam 🙂