Piernikowa rolada z czekoladowym kremem

Pyszna piernikowa rolada z czekoladowym kremem

Lubicie szybkie, słodkie ciasta? Dziś polecam Wam jedno z nich. Pyszna piernikowa rolada z czekoladowym kremem. Szybka i prosta w przygotowaniu. Słodko, smacznie… Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej ? Zgodzicie się? Roladę posmarowałam prostym dwu składnikowym kremem. Kto chętny na kawałek?

Ta piernikowa rolada sprawdzi się idealnie jako deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie ją też śmiało przygotować na świąteczny stół. Szybko, prosto i pysznie.

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 170 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 250 serka ricotta
  • 3-4 pełne łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.

Jajka dokładnie miksujemy aż będą „puszyste”. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo cukier.

Na koniec dodajemy wymieszane składniki. Miksujemy wszystko tylko do połączenia składników.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy naszą masę i rozprowadzamy ją na prostokąt około 30 na 37-38 cm (nie musi być dokładnie).

Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200 st piernika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy 10 min.

Upieczone ciasto przekładamy na ściereczkę. Z góry ostrożnie ściągamy nasz papier i zwijamy całość w rulon. Rada: Można ściereczkę delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Odkładamy na kilka minut.

W tym czasie przygotujemy krem. Wystarczy zmiksować serek ricotta z nutellą lub innym kremem. Nutellę lub inny krem dokładamy stopniowo, miksujemy i próbujemy smak. Ilość zależy od użytego produktu i naszych upodobań smakowych.

Rozwijamy naszą roladę. Smarujemy ją konfiturą. Na konfiturę nakładamy nasz czekoladowo-serowy krem. Teraz ostrożnie zwijamy ciasto. Wkładamy roladę do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego

__
*inspiracją był przepis Iwony z @noz_widelec_lyzka (IG)

One comment

Dodaj komentarz