Piernik – pyszny i prosty przepis

Pyszny i prosty przepis na piernik

Dziś mam dla Was przepis na pyszny, aromatyczny piernik. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonały na święta. My uwielbiamy pierniki ❤️ A jak jest u Was? Przepis na świąteczny piernik jest naprawdę prosty. Ciasto robi się wyjątkowo szybko i równie szybko znika ze stołu. Zostają tylko słodkie okruszki 😉 Polecam Wam też prosty przepis na piernik z miodem. Spróbujcie.

Kto się skusi? 😊



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka M
  • 2 pełne łyżki żurawiny (można pominąć)
  • 3 łyżki dżemu – u mnie dżem z jagody kamczackiej, sprawdzi się też np. dżem z czarnej porzeczki
  • dodatkowo: ulubiona polewa (u mnie krówkowa) i płatki migdałów do posypania

*szkl ma 250 ml

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Keksówkę (u mnie 31×11 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Do małego garnuszka wkładamy masło, dodajemy miód, dżem, kakao i przyprawę do piernika.

Ustawiamy małą moc palnika, stawiamy garnek i podgrzewamy wszystko cały czas mieszając. Gdy nasza masa będzie już prawie jednolita wsypujemy cukier i jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając. Nie zagotowujemy masy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy naszą masę z garnuszka, mleko i wbijamy jajka.

Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.

Na koniec dodajemy żurawinę (ja ją wcześniej drobniej posiekałam). Krótko mieszamy.

Masę przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej, warto obserwować ciasto i sprawdzać je patyczkiem.

Studzimy i dekorujemy. U mnie polewa krówkowa i płatki migdałów

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz