Pyszny i prosty przepis na piernik
Dziś mam dla Was przepis na pyszny, aromatyczny piernik. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonały na święta. My uwielbiamy pierniki ❤️ A jak jest u Was? Przepis na świąteczny piernik jest naprawdę prosty. Ciasto robi się wyjątkowo szybko i równie szybko znika ze stołu. Zostają tylko słodkie okruszki ? Polecam Wam ten prosty przepis na piernik z miodem. Spróbujcie.
Kto się skusi? ?
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 100 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 150 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka M
- 2 pełne łyżki żurawiny (można pominąć)
- 3 łyżki dżemu – u mnie dżem z jagody kamczackiej, sprawdzi się też np. dżem z czarnej porzeczki
- dodatkowo: ulubiona polewa (u mnie krówkowa) i płatki migdałów do posypania
*szkl ma 250 ml
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Keksówkę (u mnie 31×11 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Do małego garnuszka wkładamy masło, dodajemy miód, dżem, kakao i przyprawę do piernika.
Ustawiamy małą moc palnika, stawiamy garnek i podgrzewamy wszystko cały czas mieszając. Gdy nasza masa będzie już prawie jednolita wsypujemy cukier i jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając. Nie zagotowujemy masy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy naszą masę z garnuszka, mleko i wbijamy jajka.
Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.
Na koniec dodajemy żurawinę (ja ją wcześniej drobniej posiekałam). Krótko mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej, warto obserwować ciasto i sprawdzać je patyczkiem.
Studzimy i dekorujemy. U mnie polewa krówkowa i płatki migdałów
Smacznego
Jak pysznie wygląda 🙂
Wygląda smakowicie
Apetycznie się prezentuje