Pierniczkowy deser warstwowy

Pierniczkowy deser warstwowy (1)Uwielbiam szybkie warstwowe desery. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pierniczkowy deser warstwowy, jak przystało na taką słodkość przygotowuje się szybko i prosto. A potem równie szybko zjada. Odrobina słodkiej rozpusty w ciągu dnia 😉 Spróbujcie.

Składniki:

  • około 8 pierniczków (bez czekolady i lukru)*
  • około 5 łyżeczek dżemu pomarańczowego korzennego Stovit (ilość zależy od wielkości szklanki)
  • bita śmietana
  • kostka czekolady
  • ulubiona kolorowa posypka

*u mnie resztki domowych (połamane) z tego przepisu

Przygotowanie:

Pierniczki przekładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. W wysokiej szklance układamy warstwy – rozdrobnione pierniczki (u mnie około 2-3 łyżki), warstwa dżemu pomarańczowego korzennego (nie za gruba), warstwa bitej śmietany, znów warstwa pierniczków, dżem, bita śmietana, i znów pierniczki (mniejsza ilość). Na wierzch wykładamy małą porcję dżemu, a całość ozdabiamy ulubioną posypką (u mnie mieszanka) i wbijamy kostkę czekolady. Deser wkładamy na kilka minut do lodówki (, aby warstwa pierniczków lekko zmiękła – nie będzie wówczas za sucho). Podajemy.

Pierniczkowy deser warstwowy (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz