Domowe pierniczki z malinowym lukrem
Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe pierniczki. Wyjątkowe do przygotowane specjalnie dla mojej córeczki. Moja córeczka kocha różowy kolor i maliny. Dlatego tym razem nasze domowe pierniczki przybrały nieoczekiwaną barwę. Polałam je pysznym malinowym lukrem na bazie syropu malinowego. Całość prezentuje się uroczo, prawda? 😉 Moja córeczka była zachwycona i dzielnie pomagała w zdobieniu pierniczków.
Polecamy i Wam miękkie domowe pierniczki skąpane w prostym malinowym lukrze, a do tego rozgrzewająca herbata z syropem malinowym i dzień wydaje się być jeszcze piękniejszy. Za oknem piękna biel, a my całą rodzinką korzystamy z wolnej chwili i jemy takie o to pierniczki. Ktoś też się skusi? 😉
Gdzie najlepiej kupić dobry syrop malinowy?
Ja swój znalazłam na stronie https://www.vitberry.pl/
Polecam tam zajrzeć. Znajdziecie tam syropy: malinowy, wiśniowy czy truskawkowy w naprawdę dobrych cenach i prostym składem. Bez chemii i sztucznych barwników. TYLKO 2 SKŁADNIKI! Dzięki uprzejmości firmy mam dla Was kupon rabatowy.
Na hasło „okruszki” macie 10% rabatu na zakupy. Kupon jest ważny do 6 grudnia włącznie.
Takim syropem można polewać desery, dodawać je do lukru, do ciast, ciasteczek i oczywiście do wody lub herbaty 😉
Jak przygotować szybkie pierniczki z malinowym lukrem?
Przepis na pierniczki z malinowym lukrem jest naprawdę prosty. Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie i można je od razu jeść. Lukier natomiast można wykorzystać do zdobienia pierniczków i innych świątecznych wypieków. Wystarczy dostosować jego ilość do potrzeb.
Składniki:
Na pierniczki:
- 100 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao (kakao bez cukru)
- 1/4 szklanki płynnego miodu (0,25 szkl)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
- 1 płaska łyżeczka sody
Na malinowy lukier:
- około 1 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki dobrej jakości syropu malinowego – polecam syrop malinowy Vitberry (prosty skład)*
- 1-2 wody
*na hasło okruszki 10% rabatu na zakup syropów na https://www.vitberry.pl/
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy miód, posiekane na kawałki masło i wbijamy jajko.
Całość zagniatamy ręką tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę miodu (jeśli ciasto źle się lepi) lub podsypać rękę odrobiną mąki (jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące).
Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blat posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (ja przeważnie robię 4 mm, zbyt cienko rozwałkowane ciasto sprawi, że pierniczki nie wyjdą miękkie i puszyste). Wycinamy kółka lub inne kształty.
Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut. Czas pieczenia może być rożny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Dlatego warto po około 9-10 minutach pieczenia sprawdzić stan upieczenia pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać. Zbyt długo pieczone pierniczki będą twardsze.
Pierniczki układamy na kratce i zdobimy malinowym lukrem.
Jak zrobić malinowy lukier do pierniczków?
Cukier puder przesiać do miski, dodać syrop malinowy i w razie konieczności tyle wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Ucierać do czasu aż cukier puder się rozpuści. Ilość syropu malinowego zależy od tego jaki kolor lukru chcemy uzyskać. U dziś delikatny róż.
Smacznego