Pierniczki z malinowym lukrem

Domowe pierniczki z malinowym lukrem 

Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe pierniczki. Wyjątkowe do przygotowane specjalnie dla mojej córeczki. Moja córeczka kocha różowy kolor i maliny. Dlatego tym razem nasze domowe pierniczki przybrały nieoczekiwaną barwę. Polałam je pysznym malinowym lukrem na bazie syropu malinowego. Całość prezentuje się uroczo, prawda? 😉 Moja córeczka była zachwycona i dzielnie pomagała w zdobieniu pierniczków. 

Polecamy i Wam miękkie domowe pierniczki skąpane w prostym malinowym lukrze, a do tego rozgrzewająca herbata z syropem malinowym i dzień wydaje się być jeszcze piękniejszy. Za oknem piękna biel, a my całą rodzinką korzystamy z wolnej chwili i jemy takie o to pierniczki. Ktoś też się skusi? 😉

Gdzie najlepiej kupić dobry syrop malinowy?

Ja swój znalazłam na stronie https://www.vitberry.pl/

Polecam tam zajrzeć. Znajdziecie tam syropy: malinowy, wiśniowy czy truskawkowy w naprawdę dobrych cenach i prostym składem. Bez chemii i sztucznych barwników. TYLKO 2 SKŁADNIKI! Dzięki uprzejmości firmy mam dla Was kupon rabatowy.

Na hasło „okruszki” macie 10% rabatu na zakupy. Kupon jest ważny do 6 grudnia włącznie.

Takim syropem można polewać desery, dodawać je do lukru, do ciast, ciasteczek i oczywiście do wody lub herbaty 😉

Jak przygotować szybkie pierniczki z malinowym lukrem?

Przepis na pierniczki z malinowym lukrem jest naprawdę prosty. Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie i można je od razu jeść. Lukier natomiast można wykorzystać do zdobienia pierniczków i innych świątecznych wypieków. Wystarczy dostosować jego ilość do potrzeb.

Składniki:

Na pierniczki:

  • 100 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao (kakao bez cukru)
  • 1/4 szklanki płynnego miodu (0,25 szkl)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
  • 1 płaska łyżeczka sody

Na malinowy lukier:

  • około 1 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki dobrej jakości syropu malinowego – polecam syrop malinowy Vitberry (prosty skład)*
  • 1-2 wody

*na hasło okruszki 10% rabatu na zakup syropów na https://www.vitberry.pl/

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy miód, posiekane na kawałki masło i wbijamy jajko.

Całość zagniatamy ręką tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę miodu (jeśli ciasto źle się lepi) lub podsypać rękę odrobiną mąki (jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące).

Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blat posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (ja przeważnie robię 4 mm, zbyt cienko rozwałkowane ciasto sprawi, że pierniczki nie wyjdą miękkie i puszyste). Wycinamy kółka lub inne kształty.

Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut. Czas pieczenia może być rożny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Dlatego warto po około 9-10 minutach pieczenia sprawdzić stan upieczenia pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać. Zbyt długo pieczone pierniczki będą twardsze.

Pierniczki układamy na kratce i zdobimy malinowym lukrem.

Jak zrobić malinowy lukier do pierniczków?

Cukier puder przesiać do miski, dodać syrop malinowy i w razie konieczności tyle wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Ucierać do czasu aż cukier puder się rozpuści. Ilość syropu malinowego zależy od tego jaki kolor lukru chcemy uzyskać. U dziś delikatny róż.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz