Pogoda za oknem niestety nas nie rozpieszcza. Pochmurnie, zimno, deszczowo. W takie dni jak ten bardzo często sięgam po szybkie ciasta i desery, które w kilka chwil poprawiają nastrój. Dziś zapraszam Was na pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką. Pysznie, szybko, nic tylko jeść i jeść… Każda łyżeczka poprawia nastrój 😉 Spróbujcie i Wy.
Do mojego pieczonego serniczka wykorzystałam orzechy włoskie w karmelu DeliDeli, które nadały mu oryginalnego, niepowtarzalnego smaku. O orzechach pisałam Wam już tutaj. Polecam je nie tylko jako dodatek do ciast czy deserów, ale również jako wspaniałą przekąskę na przyjęcia, do ulubionej książki lu b od tak bez powodu 😉
Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką. Możecie użyć dowolnej kandyzowanej skórki lub innych bakalii. Polecam Wam zajrzeć do sklepu Japar
Składniki: (na mniejsze naczynie do zapiekania, u mnie w kształcie serca)
- 8 łyżek (z lekką górką) sera na sernik z wiaderka
- mała garść orzechów włoskich w karmelu DeliDeli (około 2 łyżki)
- 2 i 1/2 łyżki cukru (zwykły lub trzcinowy)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki skórki keksowej kandyzowanej (miks)*
- 1 jajko M
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia serniczka
*możecie użyć dowolnej skórki keksowej lub innych bakali – polecam Japar
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół).
Do miski przekładamy ser, dodajemy mąkę, śmietankę, oba cukry i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pokruszone w dłoniach orzechy włoskie w karmelu i skórkę kandyzowaną. Krótko mieszamy. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania (u mnie w kształcie serca). Serniczek wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto należy obserwować.
Podajemy oprószony cukrem pudrem z odrobiną drobniutko pokruszonych orzechów włoskich.
Smacznego
pięknie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂
Ale pysznie wygląda 🙂
Dziękuję 😀
och… mniam:)
😀