Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką

Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką (1)Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką (5)

Pogoda za oknem niestety nas nie rozpieszcza. Pochmurnie, zimno, deszczowo. W takie dni jak ten bardzo często sięgam po szybkie ciasta i desery, które w kilka chwil poprawiają nastrój. Dziś zapraszam Was na pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką. Pysznie, szybko, nic tylko jeść i jeść… Każda łyżeczka poprawia nastrój 😉 Spróbujcie i Wy.

Do mojego pieczonego serniczka wykorzystałam orzechy włoskie w karmelu DeliDeli, które nadały mu oryginalnego, niepowtarzalnego smaku. O orzechach pisałam Wam już tutaj. Polecam je nie tylko jako dodatek do ciast czy deserów, ale również jako wspaniałą przekąskę na przyjęcia, do ulubionej książki lu b od tak bez powodu 😉

Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką (3)Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką. Możecie użyć dowolnej kandyzowanej skórki lub innych bakalii. Polecam Wam zajrzeć do sklepu Japar

logo-japar-01

Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką (2)Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką (6)

Składniki: (na mniejsze naczynie do zapiekania, u mnie w kształcie serca)

  • 8 łyżek (z lekką górką) sera na sernik z wiaderka
  • mała garść orzechów włoskich w karmelu DeliDeli (około 2 łyżki)
  • 2 i 1/2 łyżki cukru (zwykły lub trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki skórki keksowej kandyzowanej (miks)*
  • 1 jajko M
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia serniczka

*możecie użyć dowolnej skórki keksowej lub innych bakali – polecam Japar

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół).

Do miski przekładamy ser, dodajemy mąkę, śmietankę, oba cukry i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pokruszone w dłoniach orzechy włoskie w karmelu i skórkę kandyzowaną. Krótko mieszamy. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania (u mnie w kształcie serca). Serniczek wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto należy obserwować.

Podajemy oprószony cukrem pudrem z odrobiną drobniutko pokruszonych orzechów włoskich.

Smacznego

Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką (4)Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką (7)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi