Pieczone ziemniaki ze skórką Dziś polecam Wam kolejną wersję moich ukochanych pieczonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale też i samodzielne danie. Wystarczy podać je np. z pyszną surówką i domowym sosem czosnkowym. My je uwielbiamy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A cały proces pieczenia nie musi być aż tak długi. Wystarczy, że wcześniej przez kilka minut obgotujecie ziemniaki. To kto się dziś skusi na takie pyszne pieczone ziemniaki ze skórką? 🙂
Składniki:
- około 900 g ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1-1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
*można dodać również większą szczyptę ulubionych ziół 🙂
Propozycja podania:
- ćwikła z chrzanem Moryń
- domowy sos czosnkowy np. z tego przepisu
- chrupiące kawałki kurczaka a la kfc (z tego przepisu)
Przygotowanie:
Ziemniaki solidnie wyjemy. Najlepiej użyć takich dedykowanych do pieczenia. Następnie kroimy je w ćwiartki lub łódeczki. Uwaga! Jeśli wolicie możecie je obrać ze skórki, też wyjdą pyszne.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy nasze pokrojone ziemniaki i gotujemy około 7-8 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem).
W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami.
Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni, tak by każdy kawałek ziemniaki był otoczony oliwą i przyprawami.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasze ziemniaki (nie mogą leżeć jeden na drugim). Ziemniaki pieczemy przez około 40 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i użytego rodzaju ziemniaków, ziemniaki należy obserwować). W między czasie warto obrócić ziemniaki z 2 razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Ziemniaki podajemy same lub jako dodatek do obiadu. U mnie ostatnio w towarzystwie ćwikły z chrzanem, kawałkami kurczaka i domowego sosu czosnkowego.
Smacznego
Pieczone ziemniaczki, chyba każdy uwielbia takie przepisy i obiady. Zawsze dobrze dodać do nich sporo ziół dla pogłębienia smaku ale i w celach zdrowotnych. Ja jeszcze robię wariację z ziemniakami, aby smakowały jak z ogniska lecz wymaga to trochę więcej pracy i nie wszystkim może smakować.