Pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana
Dziś mam dla Was propozycję w stylu wege. Ostatnio miałam gości, którzy nie jedzą mięsa, a mieli być u mnie w porze obiadowej. Na szczęście i na to mam sposoby 😉 Podałam pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekaną soczewicę i kaszę jaglaną. Goście byli zachwyceni!
O pieczonych ziemniakach nie będę się tu rozpisywać, bo chyba każdy je lubi 😉 Ale czym są wege kiełbaski i zapiekana soczewica i kasza jaglana? To nowość w ofercie Olewnik, którą miałam okazję wypróbować.
- kiełbaski ze szpinakiem i papryką w wersji wege – choć nazwa wskazuje na typową kiełbasę, to ten produkt przypomina ją wyłącznie w wyglądzie. W ich składzie znajdziemy m.in.: boczniaki, groch, nasiona słonecznika, szpinak i szczyptę czerwonej papryki z dodatkiem naturalnych suszonych przypraw, cebulki, pomidorów, czosnku i mielonego czarnego pieprzu. Moim gościom tak bardzo posmakowało, że zapakowałam im 2 paczki kiełbasek na drogę i wskazałam miejsce, gdzie mogą je kupić. Ja osobiście jednak wolę tradycyjną kiełbasę, ale jeśli jesteście wegetarianami, to jest to coś dla was.
- Soczewica zapiekana z warzywami i Kasza jaglana zapiekana z warzywami – to produkty, w których rozsmakowałam się i ja. Soczewica i kasza jaglana od dawna gości w mojej kuchni. Może nie korzystam z tych składników tak często jak moi wege goście, ale też je lubię. Te produkty można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. To coś w rodzaju pasztetu. Ja uwielbiam je jeść w towarzystwie sałatki (po prostu dodaję do mojej sałatki pokruszone kawałki) lub na grillowanych kromkach chleba. Polecam!
To kto się skusi na taki wege obiad? 😉
Składniki:
- około 900 g ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2-3 solidne szczypty ulubionych ziół – u mnie zioła do pizzy i zapiekanek
- kiełbaski ze szpinakiem i papryką w wersji wege Olewnik
Dodatkowo:
- soczewica zapiekana z warzywami i kasza jaglana zapiekana z warzywami Olewnik
Przygotowanie:
Ziemniaki solidnie wyjemy. Najlepiej użyć takich dedykowanych do pieczenia. Następnie kroimy je w ćwiartki lub łódeczki. Uwaga! Jeśli wolicie możecie je obrać ze skórki, też wyjdą pyszne.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy nasze pokrojone ziemniaki i gotujemy około 7-8 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem).
W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami.
Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni, tak by każdy kawałek ziemniaki był otoczony oliwą i przyprawami.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasze ziemniaki (nie mogą leżeć jeden na drugim). Ziemniaki pieczemy przez około 40 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i użytego rodzaju ziemniaków, ziemniaki należy obserwować). W między czasie warto obrócić ziemniaki z 2 razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Kiełbaski grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków.
Dodatkowo podałam do całości soczewicę zapiekaną z warzywami i kaszę jaglaną zapiekaną z warzywami.
Goście zachwyceni!
Smacznego