Pieczone podudzia z kurczaka

Pieczone podudzia z kurczaka Dziś mam dla Was przepis na pyszne pieczone podudzia z kurczaka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Takie pieczone kawałki kurczaka będą idealne na obiad w towarzystwie ziemniaków i zestawu surówek. Pieczony kurczak będzie też idealny na przyjęcie. Wówczas polecam podać go np. z pieczonymi ziemniakami (przepis znajdziecie na blogu) i zestawem domowych sosów. Pieczone podudzia z kurczaka możne też śmiało zjeść z kromką świeżego domowego pieczywa. Każdy pomysł jest dobry. To kto się skusi na takiego pieczonego kurczaka?

Składniki:

  • 6 kawałków kurczaka – u mnie podudzia z kurczaka https://zagrodowy.pl/
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • około 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki łagodnego ketchupu lub sosu pomidorowego

Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i przekładamy do większej miski.

Do małej miseczki lub innego naczynia ścieramy czosnek (lub przeciskamy przez praskę), dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek lub olej, słodką i wędzoną paprykę, miód i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę przekładamy do naszych kawałków kurczaka. Dłońmi wcieramy ją w mięso, tak by pokryć każdy kawałek. Miskę z udkami przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny (najlepiej zostawić takie podudzia na noc w lodówce).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Po schłodzeniu podudzia z kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia. Zawiązujemy rękaw z dwóch stron. Przekładamy rękaw z mięsem do naczynia żaroodpornego i całość wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy około 70 minut.

Po tym czasie wyciągamy naczynie z mięsem z piekarnika, rozcinamy rękaw, rozchylamy (uwaga! robimy to ostrożnie) i dopiekamy nasze podudzia jeszcze około 20-25 minut, ale tym razem w 200 stopniach. Na wierzch można położyć wiórki masła, aby uzyskać jeszcze pyszniejszy efekt.

Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Czasem potrzeba piec chwilę dłużej. Mięso z dobrze upieczonych kawałków kurczaka samo łatwo odchodzi od kości.

Smacznego

Jeśli szukacie innych pomysłów na obiad z kurczakiem, to sprawdźcie ten: Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz