Pieczone mini donaty

Pieczone mini donaty – prosty przepis

Tłusty Czwartek już tuż tuż. Dziś mam dla Was pyszny przepis, który sprawdzi się nie tylko w czasie karnawału. Pyszne, pieczone mini donaty (Mini donuts). To nic innego jak szybkie pączki z dziurką. Pączki bez drożdży, które nie tylko uroczo wyglądają, ale też dobrze smakują. Przy tym są ciut mniej kaloryczne od smażonych odpowiedników 😉

Mini donaty świetnie sprawdzą się na wszelkich przyjęciach i imprezach. Chętnie sięgają po nie też maluchy. Takie pieczone pączki z dziurką można dowolnie dekorować. U nas dziś mleczna czekolada, lukier i kolorowe posypki. To naprawdę prosty, szybki i smaczny deser. Moja rodzina uwielbia donaty. Polecam i Wam.

Jak przygotować mini donaty?

Do przygotowania pieczonych donatów potrzebujecie kilku podstawowych składników i specjalnej formy do pieczenia mini donatów. Taką formę możecie kupić na stronie Wszystkiego Słodkiego. Warto tam zajrzeć. Mają fajny i bogaty asortyment. To miejsce idealne dla wielbicieli słodkich wypieków 😉 A wracając do pieczonych pączków… Zobaczcie jak łatwo je przygotować 🙂

Składniki: (na 24 szt)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka M
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki kefiru naturalnego
  • 2 pełne łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można użyć zwykły)
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (zamiennie można dodać drobinę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy)

*szklanka ma u mnie 250 ml

Dodatkowo:

*formę do mini donatów, polewy, lukier, dekoracje i ekstrakt waniliowy znajdziecie w sklepie Wszystkiego Słodkiego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Masło rozpuszczamy i studzimy.

W misce mieszamy łyżką mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru.

Dodajemy rozpuszczone masło, kefir i rozbełtane jajka.

Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Szykujemy formę do mini donatów. Wgłębienia smarujemy delikatnie olejem. W każde nakładamy ciasto. Najlepiej robić to przy pomocy worka cukierniczego. 

Nasze mini donaty pieczemy do ładnego zarumienienia, u mnie 7-8 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, donaty należy obserwować. Ja piekę na środkowej półce piekarnika.

Donaty wyjmujemy z formy i studzimy.

Następnie dowolnie dekorujemy. U nas część donatów jest z  mleczną polewą i posypkami. Resztę przygotowałam z lukrem i posypkami.

Jak dekorować mini donaty? Polewę i lukier po podgrzaniu przelewamy do małych miseczek. Każdego donata zanurzamy do połowy, odczekujemy chwilę, a następnie układamy na papierze do pieczenia. Wierzch dowolnie dekorujemy.

Gdy polewa i lukier zastygną donaty są gotowe do jedzenia.

Smacznego

*wpis powstał we współpracy

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

15 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi