Pieczone mini donaty – prosty przepis
Tłusty Czwartek już tuż tuż. Dziś mam dla Was pyszny przepis, który sprawdzi się nie tylko w czasie karnawału. Pyszne, pieczone mini donaty (Mini donuts). To nic innego jak szybkie pączki z dziurką. Pączki bez drożdży, które nie tylko uroczo wyglądają, ale też dobrze smakują. Przy tym są ciut mniej kaloryczne od smażonych odpowiedników 😉
Mini donaty świetnie sprawdzą się na wszelkich przyjęciach i imprezach. Chętnie sięgają po nie też maluchy. Takie pieczone pączki z dziurką można dowolnie dekorować. U nas dziś mleczna czekolada, lukier i kolorowe posypki. To naprawdę prosty, szybki i smaczny deser. Moja rodzina uwielbia donaty. Polecam i Wam.
Jak przygotować mini donaty?
Do przygotowania pieczonych donatów potrzebujecie kilku podstawowych składników i specjalnej formy do pieczenia mini donatów. Taką formę możecie kupić na stronie Wszystkiego Słodkiego. Warto tam zajrzeć. Mają fajny i bogaty asortyment. To miejsce idealne dla wielbicieli słodkich wypieków 😉 A wracając do pieczonych pączków… Zobaczcie jak łatwo je przygotować 🙂
Składniki: (na 24 szt)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka M
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki kefiru naturalnego
- 2 pełne łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można użyć zwykły)
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (zamiennie można dodać drobinę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy)
*szklanka ma u mnie 250 ml
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa, lukier, ulubione ozdoby
- forma do mini donatów (12 gniazd)
*formę do mini donatów, polewy, lukier, dekoracje i ekstrakt waniliowy znajdziecie w sklepie Wszystkiego Słodkiego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Masło rozpuszczamy i studzimy.
W misce mieszamy łyżką mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru.
Dodajemy rozpuszczone masło, kefir i rozbełtane jajka.
Wszystko mieszamy do połączenia składników.
Szykujemy formę do mini donatów. Wgłębienia smarujemy delikatnie olejem. W każde nakładamy ciasto. Najlepiej robić to przy pomocy worka cukierniczego.
Nasze mini donaty pieczemy do ładnego zarumienienia, u mnie 7-8 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, donaty należy obserwować. Ja piekę na środkowej półce piekarnika.
Donaty wyjmujemy z formy i studzimy.
Następnie dowolnie dekorujemy. U nas część donatów jest z mleczną polewą i posypkami. Resztę przygotowałam z lukrem i posypkami.
Jak dekorować mini donaty? Polewę i lukier po podgrzaniu przelewamy do małych miseczek. Każdego donata zanurzamy do połowy, odczekujemy chwilę, a następnie układamy na papierze do pieczenia. Wierzch dowolnie dekorujemy.
Gdy polewa i lukier zastygną donaty są gotowe do jedzenia.
Smacznego
Fantastyczne mini donuciki 😉
Idealna propozycja dla dużych i małych 🙂
Oj tak 😉
Muszę sobie sprawić taką formę.
Polecam 🙂 Jest świetna 🙂
Wyglądają bosko
Dziękuję 🙂
Taka forma to genialna sprawa, też muszę ją nabyć:D Donaty wyglądają uroczo:)
Dziękuję 🙂 A formę uwielbiam i polecam 🙂
Czy donuty w smaku sa takie same jak typowe donuty? Czy jednak to ze sa pieczone, a nie smazone na oleju zmieniaja smak?
Pieczone i smażone będą się różnić w smaku.
Czy z mąki orkiszowej też wyjdą ?
Niestety nie próbowałam, ale myślę, że powinny wyjść.
Czy z jogurtem naturalnym zamiast kefiru wyjdą?
Przepraszam, komentarz trafił w spam.
Nie robiłam na jogurcie, ale myślę, że powinny wyjść.